![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Właśnie mam taką sytuację, że muszę przenieść swój serwis z boo.pl na neteasy.pl (z powodów technicznych - duży ruch). Największy problem mam z bazą danych, gdyż WordPressy, SMF etc. mają normalnie polskie litery w bazie, a autorski cms ma zapisane w bazie cuda nie widy typu: Ăł - to jest niby ó Ä - to jest niby ą Ä - to też jest niby ę (dziwne że takie samo jak ą) ĹĂł - to jest takie łó Ĺź - ż... Ĺ - ł... Co mam zrobić w takiej sytuacji? Cała strona bazuje na kodowniu uft-8, w bazie UTF-8 Unicode (utf8) i utf8_unicode_ci. Zmiana znaków może być trudna ze względu na ą/ę. Serwer w dodatku nie umożliwia połączenie się zewnętrzym programem. Proszę o odpowiedź. ![]() edit: Zapomniałem o adresach... Aktualny serwer: www.gigadownload.net.pl Nowy serwer: 195.24.77.247/~gigad/ Ten post edytował GigaDownload 18.02.2008, 19:48:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda jakbyś coś namieszał z bazą danych przy przenoszeniu... porównaj sobie kodowanie w obydwu bazach danych, starej i nowej...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co ciekawsza takie fajne znaczki mam w oryginalnej bazie - i dobrze skrypt odczytuje
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: Bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dokładnie taki sam problem. Też chcę przenieś serwis ze starego na nowy serwer i przy przenoszeniu bazy danych są właśnie krzaczki typu zamiast "ł" jest "Ăł" (i w MySQL i w działającym skrypcie oraz w pliku baza.sql). Tak jak koledze, na starym serwerze mi działało wszystko i były normalnie polskie znaki.
Na starym serwerze wszystko jest kodowane utf8_polish_ci. Na nowym jakkolwiek bym nie zmienił kodowania i systemu porównań to cały czas są krzaczki jakieś. Nie wiem czy to problem związany z eksportowaniem ze starej bazy, czy problem importowania do nowej. Ktoś może zna jakieś rozwiązanie? Męczę się z tym od 3 dni :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy pomogę, ale miałem podobny problem, a mianowicie, gdy chciałem odczytać np. słowo Michał to mi go nie wyszukiwało, ale udało mi się rozwiazać ten problem w następujący sposób. Ustawiłem kodowanie na stronie z formularzem na utf-8 i kodowanie na stronie pobierającej dane również na utf-8 i wszystko zaczęło śmigać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 147 Pomógł: 3 Dołączył: 28.12.2007 Skąd: toronto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj dorzucić to
Kod mysql_query('SET NAMES \'utf8\''); po zapytaniu do bazy np w ten sposób Kod $query = "SELECT id, nazwa_zdjecia, opis_zdjecia FROM galeria_flash ";
mysql_query('SET NAMES \'utf8\''); $result = mysql_query ($query); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: Bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Admin nowego serwera powiedział, że źle jest wyeksportowana baza danych. Polecił bym zrobił to ponownie przy pomocy mysqldump'a i warunku --default-character-set=utf8. Szukałem i czytałem wszędzie o tym (bo nie miałem pojęcia, że takie coś istnieje
![]()
To też go zrobiłem, umieściłem na nowym serwerze i odpaliłem. Niby błędy nie wyskakują, ale nigdzie nie moge znaleźć tego pliku kopia_bazy.sql. Jak w końcu się utworzył (po dodaniu / przed nazwą pliku) to był pusty. Pomoże ktoś? ![]() Problem rozwiązałem w końcu. Napiszę teraz rozwiązanie, jeżeli ktoś się spotka z czymś podobnym. Ściągnięcie bazy danych za pomocą mysqldumpa i z atrybutem kodowania utf8 nie zadziałało (powyższy post - baza danych nie chciała się ściągać ponieważ między -p i hasłem robiłem spację. Powinno to wyglądać tak: "-ppass"). Zedytowałem plik bazy danych edytorem tekstu. Wyszukałem wyrazów np. "sąsiad", który wyglądał mniej więcej tak "sĂ“siad". Klikałem opcję, by wyszukał wszystkich "Ă“" i zamienił je na polskie odpowiedniki w iso-8859-2, czyli w tym wypadku "ą", naszę polskie "ą". Potem kolejno tak z wszystkimi polskimi literkami. Następnie ustawiłem kodowanie latin2 w phpmyadminie, wgrałem bazę danych i działa wszystko ![]() Ten post edytował Radek_1 28.02.2008, 22:32:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj dorzucić to Kod mysql_query('SET NAMES \'utf8\''); po zapytaniu do bazy np w ten sposób Kod $query = "SELECT id, nazwa_zdjecia, opis_zdjecia FROM galeria_flash "; mysql_query('SET NAMES \'utf8\''); $result = mysql_query ($query); Jesteś bogiem.. ![]() ![]() dodam jeszcze, że kodowanie w bazie mam ustawione latin2 a porównywanie latin2_general_ci |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:42 |