![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem odnośnie funkcji strtolower()
Działa jak należy dopuki nie trafi na polski znak :/ echo strtolower('AsŁÓŚĆD'); Cytat asłó�ćd jest na to jakiś sposób? muszę to jakość przejść bo to mnie blokuje a nie wiem co z tym zrobić ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No z tego co widzę to poprawnie wszystko zamieniło... gdzie masz problem...? Pamiętaj żeby używać wszędzie jednakowego kodowania...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No z tego co widzę to poprawnie wszystko zamieniło... gdzie masz problem...? Pamiętaj żeby używać wszędzie jednakowego kodowania... no tak ale zamiast Ś ja widzę � (znak zapytania z kwadraciku :/ ) mam problem że jak zamienię na małe znaki co muszę zrobić to potem jest problem z funkcją strpos( porównuje 2 stringi) jeżeli $a = 'Śmietnik'; $b = 'śm'; i ma sprawdzić czy w $a występuje string $b to sobie nie poradzi po zmianie funkcją strtolower() na małe litery ![]() kod: <?php $a = strtolower('Śmietnik'); $b = strtolower('śm'); $pos = strpos($sql_str, $szuk); if ($pos === false) { echo "string '$b' nie występuje w stringu '$a'<br>"; } else { echo "string '$b' występuje w stringu '$a'"; echo " na pozycji $pos<br>"; } ?> wynikiem będzie: Cytat string '�m' występuje w stringu '�mietnik' na pozycji 1 co jest prawdą, tylko dlaczego tak się zachowuje kodowanie skoro radzi sobie z innymi polskimi znakami takimi jak Ą czy Ł a ma problem z wyświetleniem poprawnym Ś i przez to wariuje no ale wygląda że będę musiał doczytać o kodowaniu i jakoś sobie z tym poradzić bo narazie nie wiem co z tym zrobić |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co ty widzisz w przeglądarce a to co jest porównywane to jest zupełnie inna sprawa... jako że w kodzie powyżej nie poinformowałeś przeglądarki jakiego kodowania używasz więc ona zgłupiała i zastosowała takie kodowanie jakie jej tam się widzi... do tego jeszcze w tym przypadku musisz wziąć pod uwagę kodowanie samego pliku php... zapisz ten plik w kodowaniu UTF8... dodaj nagłówek i będzie grało...
Ten post edytował nowotny 18.02.2008, 16:34:44 |
|
|
![]()
|
|
dziwne bo nic nie dało dodanie nagłówka, nadal widzę cuda zamiast poskich znaków
a i przy zmnianie echo strtolower('AĄBCĆDEĘFGHIJKLŁMNŃOÓPRSŚTUWXYZŹŻ'); wyrzucił: Kod aĄbcćdeęfghijklłmnńoóprsŚtuwxyzŹż czy to jest normalne? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Grzesiu sprawdź tak, napewno zadziała:
Widze że manula się czyta ![]() Ja zastosowałem utf-8 tak, że w pliku mi poprawnie wyświetla polskie litery. Ten post edytował potreb 18.02.2008, 17:58:53 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grzesiu sprawdź tak, napewno zadziała:
Widze że manula się czyta ![]() Ja zastosowałem utf-8 tak, że w pliku mi poprawnie wyświetla polskie litery. manual? bez tego ani rusz ustawiłem w php.ini kodowanie na UTF-8 i jest jeszcze gorzej ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No to sobie ustaw Format->Koduj w UTF8 i zapisz skrypt...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ehhhh po 1:
Plik musi byc zapisany w formacie UTF-8 (Notantik -> Plik -> Zapisz jakos -> kodowanie -> UTF-8) po 2: meta tag o kodowaniu UTF-8 po 3: jeżeli jest baza danych MySQL to ma byc w utf i jeszcze do zapytania dodajemy: SET NAMES 'UTF-8' -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
no ładnie, ale mam braki w wiedzy, książka do php 700stron a ja zatrzymałem się na wprowadzeniu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh Notatnik nie zapisuje poprawnie do utf-8.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciekawe tylko dlaczego zawsze mi wszystko dobrze działa
![]() -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
I mówisz że notatnik xp-ekowy nie nadpisuje bom sectora?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co się męczyć, wystarczy dać:
Standardowa funkcja PHP dostępna od wersji 4.3.0 w górę. Pozdrawiam, Najki -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 00:19 |