![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Może ktoś mi podpowiedzieć co robię źle i dlaczego ta stronka w IE 6.0 z SP2 wygląda jak ucięta?
Chodzi o dolne zaokrąglenia, całe tło przygotowałem w GIMP w FF, Opera i SeaMonkey wygląda super tylko IE ją rozwala ? Tu jest link by potestować http://redelek.net/screen/login_test.php Dzięki za pomoc Redelek -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 9 Dołączył: 26.01.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PNG 24 śię nie wyświetla kanał alpha w IE6 zamień na png8 i tak jest białe tło to schodów nie będzie widać. Albo przygotuj 2 wersje i zastosuj trick z !important w css pozdro
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 25 Dołączył: 23.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 9 Dołączył: 26.01.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zawsze działa js
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tym 'haku' nie trzeba wcale uzywac JS. Ja rozwiazuje problem PNGow na IE6 w nastepujacy sposob:
Kod .elementWithPNG { _background-image: none; _filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(enabled=true, sizingMethod=crop, src='/sciezda/do/pliku/image.png'); } trzeba tutaj uwazac tylko przy sciezce do pliku, nie dziala path relatywny do css-a, najlepiej przejsc przez wszystkie foldery od root-a w dol. Problemem moze byc rozniez to ze nie mozna ustawic background-position np. bottom. Powyzsza metoda daje obrazek z background-position:top left i background-repeat:no-repeat. Co do samego filtra DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader , odsylam na MSDN ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie do końca. To co ty podajesz wymaga włączonego JS.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie jest akcja udało mi się dojść bez przerabiania rysunku.
Mam teraz tylko problem z załadowaniem odpowiedniego stylu. Zrobiłem tak
Ale działa tylko IE, w FF i Opera nie pobiera stylu style.css. Czy jest jakaś instrukcja dla FF i Opera ? Redelek -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma. A po co miałaby być skoro to właśnie badzIEwIE jest jedyna przeglądarką źle interpretującą style? Nie no chciałbym żeby działało w IE FF i Opera ![]() -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Przeciez Opera i FF czyta style. Daj linka to Ci powiemy co źle zrobiłeś, że nie czytają. Proszę http://redelek.net/login/login.php Jak jest to wpisane to w IE 6 działe, ale w FF i OPERA nie ![]() Redelek -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Jak jest to wpisane to w IE 6 działe, ale w FF i OPERA nie 1. Jak odświerzysz cache to zobaczysz że to w ogóle nie nie działa nawet pod IE;![]() 2. Stosuj ścieżki relatywne. Folder z obrazkami masz wyżej niż folder z CSS. Więc nie url(image/logowanie3.png) tylko url('../image/logowanie3.png'); |
|
|
![]()
|
|
1. Jak odświerzysz cache to zobaczysz że to w ogóle nie nie działa nawet pod IE; 2. Stosuj ścieżki relatywne. Folder z obrazkami masz wyżej niż folder z CSS. Więc nie url(image/logowanie3.png) tylko url('../image/logowanie3.png'); No to znalazłem że skopałem Ale czy można podłączyć dwa style i jeśli to będzie IE6 to załaduje IE_style.css a jeśli inna przeglądarka to załaduje style.css?? Redelek -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Ale czy można podłączyć dwa style i jeśli to będzie IE6 to załaduje IE_style.css a jeśli inna przeglądarka to załaduje style.css?? tylko kontrolując to w PHP. Za pomocą samej przeglądarki źle to rozumiesz.Nie jest tak że albo to, albo to. Jeśli dasz tak: Kod <link href="css/style.css" rel="stylesheet" type="text/css" /> <!--[if lte IE 6]> <link href="css/IE_style.css" rel="stylesheet" type="text/css" /> <![endif]--> to dla IE zostaną wczytane style style.css a później zostaną nadpisane przez style IE_style.css, natomiast da FF/Opera zostaną wczytane tylko style style.css |
|
|
![]()
|
|
tylko kontrolując to w PHP. Za pomocą samej przeglądarki źle to rozumiesz. Nie jest tak że albo to, albo to. Jeśli dasz tak: Kod <link href="css/style.css" rel="stylesheet" type="text/css" /> <!--[if lte IE 6]> <link href="css/IE_style.css" rel="stylesheet" type="text/css" /> <![endif]--> to dla IE zostaną wczytane style style.css a później zostaną nadpisane przez style IE_style.css, natomiast da FF/Opera zostaną wczytane tylko style style.css No nie dokońca nadpisze. Jak czytałeś problem mam z PNG i przezroczystością. w Style.css mam tak
w IE_style.css tak
I to muszę mieć bo dzięki temu mój rysunek PNG wygląda dobrze w IE 6. Problem w tym że w pierwszym stylu jest background-image a w drugim nie ma i rysunek pozostaje bez zmian i jest kiepski zobacz sam http://redelek.net/login/login.php Rysunek się wczytuje ale ta opcja filter nie kuka ![]() Redelek Ten post edytował redelek 19.02.2008, 11:45:24 -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
No nie dokońca nadpisze. Nadpisze, nadpisze. To, że źle zastosowałeś to to nie znaczy, że nie działa ![]() Jeżeli chcesz za pomocą komentarzy alternatywnych załatwić podmianę .png na filter to musisz zrobić tak: Dla FF/Opera: Kod background: url('image/png'); Dla IE: Kod background: none;
filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src='image.png',sizingMethod='scale'); |
|
|
![]()
|
|
Nadpisze, nadpisze. To, że źle zastosowałeś to to nie znaczy, że nie działa ![]() Jeżeli chcesz za pomocą komentarzy alternatywnych załatwić podmianę .png na filter to musisz zrobić tak: Dla FF/Opera: Kod background: url('image/png'); Dla IE: Kod background: none; filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src='image.png',sizingMethod='scale'); Zrobiłem jak przykazałeś ![]() ![]() Jak ja nie cierpię IE Redelek -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:00 |