![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
w jaki sposób można sprawdzić ilość zapytań wykonywanych do bazy MySQL przez dany skrypt PHP? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 25 Dołączył: 23.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma bezpośrednio takiej funkcji, ale możesz sobie napisać coś takiego samemu (inkrementując zmienną każdorazowo gdy wykona się zapytanie).
Tutaj przykład jeśli używasz obiektowego mysqli do połączenia z bazą.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 22 Dołączył: 21.05.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W łatwy sposób można później wyciągnąć ilość wierszy i zapytań. Przykładowo:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 12 Dołączył: 11.01.2005 Skąd: Zduńska Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy jest możliwość policzenia zapytań, jeżeli korzystam z PDO?
Mam na myśli, czy twórcy PDO przewidzieli taką możliwość, np. zmienną lub metodę? Oraz czy PDO zlicza czas wykonywania zapytań? [edit] na swoją obronę dodam, że przeglądałem manual, ale nie znalazłem nic, co mogłoby chociaż trochę naprowadzić na metody służące do tych celów... Pozdrawiam. Ten post edytował Virti 18.02.2008, 14:29:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 22 Dołączył: 21.05.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm... sprawdzę na stronie/ forum PDO
![]() wyedytuję tego posta jak coś... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 12 Dołączył: 11.01.2005 Skąd: Zduńska Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz na myśli przykład Kowalikusa? Rozszerzyć klasę PDO i nadpisać jej funkcje? Czy napisać oddzielny sterownik? Pytam ponieważ napisanie sterownika dorównującego wydajnością/możliwościami klasie PDO może być dosyć trudne, czasochłonne.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:35 |