![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam tabele z pewnymi nazwami, zrobiłem tak że ich kolejność jest ustalana za pomocą kolumny "kolejnosc" w której są numery...od 1 do.... oczywiście te numerki nie są pokolei...np : id = 1, nazwa = mama, kolejnosc = 4... I teraz mam pytanie..jak wyciągnąć z tabeli największą liczbę będącą w kolumnie KOLEJNOSC ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 36 Dołączył: 12.01.2008 Skąd: Puszcza Mariańska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba użyć zapytania:
$query="SELECT * FROM nazwa_tabeli ORDER BY kolejnosc DESC LIMIT 0, 1"; $result=mysql_query($query); $row=mysql_fetch_array($result); echo $row['kolejnosc']; to powinno ci wyświetlić największą wrtość komórki kolejność jak występuje w tej tabeli -------------------- Jeżeli ktoś na forum Ci pomógł, możesz mu podziękować klikając w opcje "Pomógł" pod jego postem!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli możesz wytlumacz mi co robi ten kod :
DESC LIMIT 0, 1 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 36 Dołączył: 12.01.2008 Skąd: Puszcza Mariańska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DESC odpowiada za sortowanie wyników od największego do nalmniejszego
a LIMIT 0,1 - ogranicza ilość pobieranych do j3dnego rekordu zaczynając od zerowego (czyli od początku otrzymanej tablicy) -------------------- Jeżeli ktoś na forum Ci pomógł, możesz mu podziękować klikając w opcje "Pomógł" pod jego postem!
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:04 |