Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php][mysql] Dopisywanie rekordu do mysql oraz generowanie obrazków
poxrimex

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (60%)
XXX--

Mam 2 pytania:

1. Mam użytkowników i oni mają zdjęcia. Zdjęcia zapisywać w innej tabeli i każde zdjęcie w innym wierszu czy w tej samej tabeli co użytkownicy i przy użytkownikach zrobić kolumnę zdjęcia i tam byłby linki do zdjęć rozbijane na tablicę przez funkcję explode, gdyż wówczas można przetrzymywać w jednym wierszu kilka zdjęć. Które rozwiazanie lepsze

2. Jeżeli trzymam zdjęcia i chciałbym zrobić miniaturki to robić tak, że przy dodawaniu użytkownika automatycznie się miniaturka tworzy czy generować za każdym razem z dużego obrazka, gdy ktoś wejdzie na profil użytkownika?

--------------------

Go to the top of the page
+Quote Post
-ab0012-

Goście

zależy ilu tych userków chcesz mieć. ja polecałbym wpisywanie każdego zdjęcia do osbnego rekordu ale to też zależy ile tych zdjęć ma być.
a miniaturkę generuj raz i dopisz ją do chache'a bo inaczej zajedziesz serwer generując za każdym razem miniaturę z dużego zdjęcia (pamiętaj o limitach pamięci).

optymalizacja zależna od rodzaju projektu, stopnia wykorzystania, maszyny, ruchu i czasowego obciążenia.
+Quote Post
marcio

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Nie bawilem sie jeszcze ani razu z img ale kolega co pisze cms'a powiedzial mi ze najwydajniej jest zapisac tylko sciekze docelowa zdjecia a nie cale zdjecie bo zajedziesz baze i potem je wyswietlac jednak nie jestem pewny czy go dobrze zrozumialem i tak mozna zrobic

Ten post edytował marcio 16.02.2008, 22:07:43

--------------------
Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/
Moj blog
+Quote Post
Piniek

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Robisz tak:
1. zapisujesz sama sciezke zdjecia do bazy a zdjecie do jakiegos katalogu na serwerze
2. do generowania miniaturek uzywaj GD poczytaj sobie o tym w google biggrin.gif
3. chyba nalezy mi sie + ;D

to ci sie morze przydac link i to link

Pozdrawiam winksmiley.jpg

Ten post edytował Piniek 16.02.2008, 22:13:33

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:10