![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 368 Pomógł: 2 Dołączył: 23.09.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
Mam 2 pytania:
1. Mam użytkowników i oni mają zdjęcia. Zdjęcia zapisywać w innej tabeli i każde zdjęcie w innym wierszu czy w tej samej tabeli co użytkownicy i przy użytkownikach zrobić kolumnę zdjęcia i tam byłby linki do zdjęć rozbijane na tablicę przez funkcję explode, gdyż wówczas można przetrzymywać w jednym wierszu kilka zdjęć. Które rozwiazanie lepsze 2. Jeżeli trzymam zdjęcia i chciałbym zrobić miniaturki to robić tak, że przy dodawaniu użytkownika automatycznie się miniaturka tworzy czy generować za każdym razem z dużego obrazka, gdy ktoś wejdzie na profil użytkownika? -------------------- |
|
|
-ab0012- |
![]()
|
Goście ![]() |
zależy ilu tych userków chcesz mieć. ja polecałbym wpisywanie każdego zdjęcia do osbnego rekordu ale to też zależy ile tych zdjęć ma być.
a miniaturkę generuj raz i dopisz ją do chache'a bo inaczej zajedziesz serwer generując za każdym razem miniaturę z dużego zdjęcia (pamiętaj o limitach pamięci). optymalizacja zależna od rodzaju projektu, stopnia wykorzystania, maszyny, ruchu i czasowego obciążenia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie bawilem sie jeszcze ani razu z img ale kolega co pisze cms'a powiedzial mi ze najwydajniej jest zapisac tylko sciekze docelowa zdjecia a nie cale zdjecie bo zajedziesz baze i potem je wyswietlac jednak nie jestem pewny czy go dobrze zrozumialem i tak mozna zrobic
Ten post edytował marcio 16.02.2008, 22:07:43 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz tak:
1. zapisujesz sama sciezke zdjecia do bazy a zdjecie do jakiegos katalogu na serwerze 2. do generowania miniaturek uzywaj GD poczytaj sobie o tym w google ![]() 3. chyba nalezy mi sie + ;D to ci sie morze przydac link i to link Pozdrawiam ![]() Ten post edytował Piniek 16.02.2008, 22:13:33 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:10 |