![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
męczy mnie już od kilku godzin taki problem. mam tablicę która wygląda w ten sposób:
potrzebuję posortować ją malejąco według kolumn 'wartosc3' w której znajdują się liczby całkowite (w zakresie od 1 do 12 jeżeli to ma jakieś znaczenie). na wypadek gdyby były takie same (co będzie bardzo prawdopodobne biorąc pod uwagę ich zakres) chciałbym aby drugim kryterium sortowania była kolumna 'wartosc2' z ciągiem znaków (tu z kolei uszeregowane rosnąco). próbowałem to jakoś wykombinować z array_multisort() i różnymi wariantami funkcji sort() ale nie dało to oczekiwanego efektu. proszę o pomoc. z góry dziękuję |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz dokładnie tak jak jest przykład w manualu...
Najpierw tablice pomocnicze:
I potem sortujesz wg. tych tablic:
Identyczny przykład jest w manualu...[sql][/sql] Ten post edytował nowotny 16.02.2008, 20:00:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak. w sumie to było banalne. ale wiem dlaczego mi nie działało. namieszał mi jakiś przykład z innej strony i dlatego przekombinowałem. ogromne dzięki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:14 |