![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Postanowiłem napisać miniserwis społecznościowy. Jego opcje to: -dodawanie zdjęć -wysyłanie wiadomości między użytkownikami -komentowanie zdjęć Mam co do tego następujące pytania: -czy do wiadomości w MySql tworzyć jedną tabele gdzie będzie się zapisywało nadawce, odbiorce (nadawca i odbiorca typu int powiazane relatywnie z bazą uzytkownicy) i treść, nastepnie filtrować te wiadomości dla konkretnego usera(po id) - czy też tworzyć dla każdego usera osobną tabelkę Co będzie bardziej wydajne? Nastepne pytanie związane z dodawaniem zdjęć -czy dla każdego usera tworzyć katalog ze zdjęciami czy też zrobić ktalog zdjęcia dla wszystkich I tu tez pytanie co bardziej wydajne ![]() Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam ![]() Ten post edytował aras16 16.02.2008, 10:43:20 |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Na pewno nie nową tabelkę dla każdego usera, Twój pomysł z wiadomościami bardzo dobry myślę ;]
Ze zdjęciami chyba najlepiej wrzucać je do jednego (ew. więcej) katalogu. Zmieniać nazwy, i też zrobić tabelkę z id_zdjęcia, id_usera, link, tytuł, opis. No i komentarze do zdjęć tak samo, id_komentarza, id_zdjęcia, id_dodającego, treść ;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie.
Czy jest jakaś różnica w wydajności: - jak 1000 userów jednocześnie odwołuje się do jednej tabelki -jak 1000 userów odwołuje się do kilku tabel Oczywiście zastosuje jak mi poleciłeś ale z ciekawosci pytam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest jakaś różnica w wydkoajności: - jak 1000 userów jednocześnie odwołuje się do jednej tabelki -jak 1000 userów odwołuje się do kilku tabel No pewnie, że jest! ![]() Z drugiej strony - unikaj sytuacji, ze w tabeli users na przykład, będzie 20 kolumn. Zapytanie
byłoby wówczas nisko wydajne. W takiej sytuacji lepiej jest rozbić dane na 2 tabele grupujące cechy usera w jakiś logiczny sposob, np. tabelki users i profile. Zwróć uwagę, ze jak masz w zmiennej ID usera, to możesz wykonać zamiast selectu z dwóch tabel dwa osobne selecty na dwóch tabelach, odwołując się do konkretnego ID. Dzięki temu możesz wybierać tylko to, co naprawdę potrzebujesz. -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zdecydowanie.
Ja np. mam np. tabele:
Ten post edytował Wieviór 16.02.2008, 12:22:17 |
|
|
--aras16-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ale robienie tabeli dla kazdego usera nie jest wydajne?
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Jecze jedno pytanie
![]() Jak pobrać z bazy x rekord który spełnia warunek np.
Czy istnieje możliwość pobrania np 5 rekordu który spełnia warunek , nie robiąc pętli pobierania danych 5 razy i dopiero wyświetlanie wyniku? |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Robisz w tabeli tz. klucz (index) i po nim właśnie wybierasz odpowiedni rekord.
|
|
|
![]()
|
|
No tak normalnie bym wybierał po id, Jest jednak jedno ale:
id_wiad(klucz) id_odbiorcy id_nadawcy, tytuł; To jest struktura tabeli, zapytanie select pobiera rekordy gdzie id_nadawcy=id_usera. W takim zapytaniu id może być różne np. 2,5,8,9 ;/ |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Najpierw robisz skrzynkę odbiorczą:
Dajesz tutaj while z czymś takim:
W pliku pokazwiadomosc.php pokazujesz wiadomość z pomocą zapytania:
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale robienie tabeli dla kazdego usera nie jest wydajne? pal licho wydajność, przede wszystkim jest BEZ SENSU ;) Czy kolega korzystał już z zapytań łączących 2,3 czy więcej tabel? Polecam jakiś wstęp do SQL z obojętnie jakiej książki. -------------------- |
|
|
--aras16-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Z zapytań łączonych korzystałem, książkę o SQL też czytałem. A co do mojego pytania myślałem że jak dużo ludzi sie do jednej tabeli łączy to jest gorzej jakby to rozłożyć na pare tabel
![]() PS. W końcu to jest przedszkole ![]() |
|
|
--aras16-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam jeszcze jedno pytanie:
Czego użyć aby można było wyświetlać stronę z użytkownikiem pod adresem www.jakasstrona.pl/?nazwa_użytkownika |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Użyłem $_SERVER['PATH_INFO'] plik się includuje tylko czemu jak używam tej zmiennej na stronie nie mam stylów css-a
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Pokaż kod strony i ten adres który wpisujesz.
|
|
|
![]()
|
|
sys.php:
adres: 127.0.0.1/index.php/logowanie Strone includuje ale brak css-a Jeżeli natomiast plik sys.php wygląda tak:
A adres strony wygląda tak: 127.0.0.1/index.php/logowanie.php To styl css jest ale nie wyświetla się grafika która w stylach jestzapisana ![]() Ten post edytował aras16 17.02.2008, 11:58:12 |
|
|
--aras16-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam jeszcze jedno pytanie
![]() -lepiej tworzyć drugi plik z miniaturką zdjęcia, czy zmieniać width i height znacznika img przy wyświetlaniu duzego zdjęcia? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jeszcze jedno pytanie ![]() -lepiej tworzyć drugi plik z miniaturką zdjęcia, czy zmieniać width i height znacznika img przy wyświetlaniu duzego zdjęcia? Przeglądarka pobiera najpierw obraz w oryginale i skaluje go dopiero lokalnie. Myślę, że to wszystko wyjaśnia ![]() -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:24 |