Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP/MYSQL] Działanie matematyczne w `ORDER BY`, Głupi problem gdyż skrypt nie oblicza dobrze działania
MeTeorek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Jestem podczas pisania skryptu i mam głupi problem. Skrypt dotyczny tabeli ligowej i niestety nie mogę się oprzeć na jednej kolumnie. Jako iż dużo rzeczy rozwiązuje matematycznie chciałem ten problem rozwiązać dając w ORDER BY taki warunek

Kod
ORDER BY ((tabela_punkty * 10) + (tabela_wygrana - tabela_porazka))

Niestety nie wiem czemu ale źle wyświetla... załóżmy, że "tabela_punkty" to 30 a różnica drugiego działania to 150... wychodzi 300 + 150... Niestety początek jest dobrze wyświetlany a dalsza część gdzie już wchodzą w grę wartości ujemne występują błędy... Kod niekoniecznie musi być ten lezc chodzi o to by jeśli wynik punktowy był taki sam, skrypt patrzył na różnicę punktów (to drugie działanie). Niestety zastosować AND nie udało mi się...

tabela_wygrana to punkty zdobyte przez zespół

a

tabela_porazka to punkty stracone...

Chyba jasno wyjaśniłem... Ktoś wie w czym tkwi problem w tym działaniu/warunku? A może ma inny pomysł na rozwiązanie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
nevt

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

nie musisz kombinować matematycznie, tylko bazodanowo smile.gif
ORDER BY może sortować według kilku kryteriów jednocześnie, więc twój problem rozwiąże:
  1. ORDER BY tabela_punkty DESC, (tabela_wygrana - tabela_porazka) DESC

przy okazji mała optymalizacja, dzięki której najpierw pokaże ci drużyny z lepszymi wynikami, powodzenia.

--------------------

-
Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... -
+Quote Post
MeTeorek

Grupa: Zarejestrowani

-----

Wielkie dzięki winksmiley.jpg Kolejna rzecz do zapamiętania winksmiley.jpg Wszystko działa jak nalezy smile.gif

Pozdrawiam
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:25