![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem podczas pisania skryptu i mam głupi problem. Skrypt dotyczny tabeli ligowej i niestety nie mogę się oprzeć na jednej kolumnie. Jako iż dużo rzeczy rozwiązuje matematycznie chciałem ten problem rozwiązać dając w ORDER BY taki warunek Kod ORDER BY ((tabela_punkty * 10) + (tabela_wygrana - tabela_porazka)) Niestety nie wiem czemu ale źle wyświetla... załóżmy, że "tabela_punkty" to 30 a różnica drugiego działania to 150... wychodzi 300 + 150... Niestety początek jest dobrze wyświetlany a dalsza część gdzie już wchodzą w grę wartości ujemne występują błędy... Kod niekoniecznie musi być ten lezc chodzi o to by jeśli wynik punktowy był taki sam, skrypt patrzył na różnicę punktów (to drugie działanie). Niestety zastosować AND nie udało mi się... tabela_wygrana to punkty zdobyte przez zespół a tabela_porazka to punkty stracone... Chyba jasno wyjaśniłem... Ktoś wie w czym tkwi problem w tym działaniu/warunku? A może ma inny pomysł na rozwiązanie? Z góry dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie musisz kombinować matematycznie, tylko bazodanowo
![]() ORDER BY może sortować według kilku kryteriów jednocześnie, więc twój problem rozwiąże:
przy okazji mała optymalizacja, dzięki której najpierw pokaże ci drużyny z lepszymi wynikami, powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:25 |