![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Sprawa ma się tak, ściągam Greys Anatomy i nagrywam dla mamy do odtwarzacza, który odpala napisy z pliku txt, problem ma tylko taki jak chyba każdy inny na rynku, nie czyta polskich znaków. Stwierdziłem więc, że napiszę skrypt, który będzie zamieniał wszystkie ś, ć, ą itp. na ich "znormalizowane" odpowiedniki, tj. odpowiedni s, c, ą itp.
Kod mam taki:
No i w sumie wszystko działa, nie jestem pewien czy to dobrze generalnie robię, ale na plikach zbytnio nie umiem pracować, więc i tak jestem z rezultatu zadowolony. Ale jest jeden problem, przy dużych plikach jakby skrypt się gubi i już nie zamienia wszystkiego... :/ Konkretniej - na problemy z ś i ą, czyli coś tu jest nie tak z kodowaniem, bo z ś i ą to zawsze są problemy :/ ... no ale jak napiszę sobie plik costam.txt z treścią powiedzmy: Kod ś, ą, ł, ń, Ź, costam dalej To otrzymuję: Kod s, a, l, n, ź costam dalej Czyli wszystko jest ok, dopóki plik jest mały chyba. Ten post edytował Wieviór 14.02.2008, 19:23:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprobuj uzyc tej funkcji
tylko nie zapomnij wpisac znakow w odpowiednim kodowaniu najlepiej sprobj w wielu roznych, chyba ze masz pewnosc co do kodowania w plikach, ktore chcesz modyfikowac Ten post edytował my salsa 14.02.2008, 19:28:06 -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 16 Dołączył: 19.07.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam do zmiany znaków czegoś takiego:
gdzie $zmienna1 to ciąg do przerobienia -------------------- |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Próbowałem tą funkcją, nic nie pomaga. Kodowanie, no właśnie... tylko to są wszystko napisy w pliku txt, więc niewiele to raczej ma znaczenia chyba (prawda...?) EDIT: Jeszcze mam taki problem z tym skryptem, że czasem jakby ma mnie w d*pie i chociaż pokazuje się "OK! W pliku ..." to na serwerze tego nowego pliku nie ma, dopiero jak kilka razy odświeżę to jest... ? Ten post edytował Wieviór 14.02.2008, 19:38:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz w sumie trzy kodowania do rozpatrzenia: UTF-8, ISO-8859-2 i WIN-1250... zobacz jak masz zakodowane pliki...
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nigdy się tym nie bawiłem ale możesz sprawdzić funkcję mb_detect_encoding" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual... lub ewentualnie uzupełnić twoją tablicę o krzaczki obu polskich kodowań (co z UTFem nie mam pojęcia :/)...
Kiedyś napisałem coś takiego: src.zip... obejmuje to te dwa polskie kodowania... tylko musisz to otwierać notatnikiem... on jest za głupi na to żeby przekonwertować znaczki a niektóre edytory mogą to zrobić... Ten post edytował nowotny 14.02.2008, 20:21:20 |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 01:26 |