![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 1 Dołączył: 3.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krotki opis problemu w punktach ;P
1. Komp (blaszak), ze zintegrowana karta ethernetowa, podlaczony bezposrednio do modemu kablowki (w tym przypadku NTL) dziala dobrze - tzn net smiga jak nalezy 2. Podlaczam Router Linksys WRT54G. Z modemu kabel idzie na WAN w routerze a wszystkie dane (ip, brama, dnsy) router pobiera sam z modemu - krotko mowiac, konfiguracja jest poprawna 3. Lacze blaszaka kabelkiem z routerem - internetu brak. Nie pinguje ani domen ani adresow ip. Sa takze problemy z wejsciem na router na 192.168.1.1 3. Odlaczam blaszaka i lacze kabelkiem lapa z routerem - internet dziala bez problemu 4. Tworze na routerze siec WiFi 5. Podlaczam lapa przez WiFi - net chodzi 6. W czasie gdy lap polaczony jest z netem przez WiFi, znow wtykam kabelek blasza-router - caly ruch sieciowy pada po kilku sekundach Ktos ma pomysl co moze byc przyczyna tego dziwnego zachowania?? Zabralem router od kumpla do siebie, podlaczylem i dzialal bez problemu przy roznej ilosci podlaczonych kompow (czy to kablem czy wifi). Czy to moze byc wina tego blaszaka? Jego karty? A moze systemu? Mam w planie odpalic plytowego Knoppixa na tym blaszaku celem |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak u Ciebie kablówka zabezpiecza się przed dzieleniem łącza na więcej niż jeden komp ? No chyba że pałacisz za dwa....
( takie same MAC'i ? ) // nie wiem - przeczytałem dokładniej Ten post edytował jastu 14.02.2008, 20:56:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 291 Pomógł: 45 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym obstawiał kolizję adresowania IP albo coś nie tak z kablem (ale jeśli tym kablem łączysz lapka z routerem i działa to nie).
puszak psuje ruch sieciowy - pogrzeb w ustawieniach bo samo jeszcze nigdy nic się nie pozmieniało... skoro lapek dostaje siec znaczy brak blokady po mac'kach, chyba że router ma domyślnie włączone maskowaniea adresu wychodzącego mac. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 5 Dołączył: 8.07.2004 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze pozostaje TTL, chociaż ten router powinien sam go zmieniać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak masz w routerze ustawiony adres zewnętrzny, stały czy dynamiczny? Bo miałem taki sam problem co Ty, na tym samym routerze i modemie D-Link DSL-320T. Problem był na sprzęgu modem-router. Rozwiązałem go w taki sposób, że modem ustawiłem w tryb bridge, a konfigurację użytkownika i hasła umieściłem na routerze.
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Spróbuj w karcie sieciowej pobawić się duplex'em auto/100/10 itp.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 1 Dołączył: 3.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Adres na modemie jest statyczny. IP routera jest natomiast pobierane automatycznie z modemu. Na 'wklepanych' ustawieniach wogole bramy nie pingowal...Ale to akurat cecha NTL'a. W domu tez mam auto bo na recznie podawanych nie latalo
webdicepl - pobawic sie czym? Cos musi byc z karta sieciowa (ustawieniami) na tym blaszaku. Bez udzialy tego konkretnego komputera ruch w sieci jest bezproblemowy Nie moglem przez weekend kumpla odwiedzic wiec nic nowego nie probowalem... kazalem mu przeinstalowac w tym czasie winde.. zobaczymy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 04:18 |