Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> jakie rozwiazanei do pracy z baza? (doctrine, propel. zend_db), pytanie o wady i zalety gotowych orm i wzorcow do pracy z bazami
kamyk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,
ostatnio glowie sie czego uzyc do pracy z baza danych, przegladam rozwiazania takie jak: doctrine, propel, Zend_Db
czy mozecie podzielic sie swymi opiniami na temat wyzej wymienionych? dlaczego warto, dlaczego nie? a moze jest jeszcze jakas alternatywa warta uwagi?

pozdro
Go to the top of the page
+Quote Post
.radex

-----

Zaletą jest to, że nie musisz pisać zapytań - więc elastyczność na różne bazy, wadą jest stosunkowa powolność. Ja nie lubię tego typu bibliotek - napisałem w godzinę własną, o dużo miejszych możliwościach, ale i tak ułatwiającą korzystanie z bazy.
+Quote Post
kamyk

-----

wlasna to i ja mam, ale stwierdzilem ze nie nalezy wynajdowac powtornie kola a potrzebuje duzo wiecej niz sam jeden jestem w stanie w krotkim czasie napisac,
skoro nie lubisz i korzystales z jednego z wymienionych systemow, napisz ktorego i dlaczego tak nie przypadl ci do gustu (oczywiscie poza powolnoscia)

pozdro
+Quote Post
Sh4dow

-----

Osobiście używam Propela ( w chwili obecnej 1.3beta4 ) i muszę powiedzieć ze rzuciło to nowe światło na sposób programowania. taka masowa obiektowość czasami do bólu. Chodzi dość szybko, posiada zaimplementowane drzewa (NestedSet) i wiele innych ciekawych/pomocnych rzeczy. A jak będzie za wolny to zaczniemy się zabierać za optymalizacje i cache (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Trzeba się tylko przekonać do projektowania bazy danych w XML. No i warto przy tym posiedzieć.

Ten post edytował Sh4dow 4.03.2008, 13:27:28
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(Sh4dow @ 4.03.2008, 13:25:46 ) *
Trzeba się tylko przekonać do projektowania bazy danych w XML. No i warto przy tym posiedzieć.
Wcale nie trzeba (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
możesz zaprojektować bazę danych normalnie a Propel sam się do niej podłączy i wygeneruje modele.
+Quote Post
kamyk

-----

No to jeden jeden dla doktryny i propela, oba ormy potrafia na podstawie bazy wygenerowac odpowiednie klasy.
Wiem, ze doctrine potrafi tez na podstawie kodu php tworzyc strukture bazy, propel sobie z tym radzi? Czy trzeba sie bawic w te xmlowe schematy? Widziesliscie gdzies moze porownanie ich szybkosci?

Powiem szczerze wlasnie poczatkowa konfiguracja mnie odstrasza, dokladnie z tego powodu jaki zostal wymieniony w tekscie na stronie Karla Katzke. Doctrine posiada mechanizm wprowadzania zmian w bazie, przydatny bardzo do tworzenia wersji, jednak nadal jest wymaga to wiecej pracy niz tylko podlubanie w klasie modelu.
Karl poleca tez trzecie z rozwiazan jakie wymienilem w temacie, niestety nie podaje zbyt duzo konkretow.

Poki co walcze z doktryna i czekam na kolejne komentarze i porady :)
+Quote Post
Sabistik

Administrator wortalu

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Wszystko zależy czego potrzebujesz

Zend_Db_Table:
  • Prosty i w pełni obiektowy interfejs dostępu do tabel i wierszy.
  • Lekki - to nie ORM
  • Prosta obsługa relacji - findDependentRowset(), findParenRow(), findManyToManyRowset()
  • Szybki do konfiguracji.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:09