![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Męczę się z zapytaniem sql: mam dwie tabele
|miejsca| --------------- miejsce_numer druga tabelka |miejsca_zarezerwowane| ---------------------------------- miejsce_numer Chce złączyć te dwie tabelki i i sprawdzić czy rekord występuje w obu tabelkach, jeżeli występuje to np jakąś zmienną ustawić na true; Myślałem o Union All i zliczyć przez count. Nie wiem czy dobrze myślę?? Nie bardzo mi to idzie wykonałem takie z zapytanie do Postgresa: SELECT * FROM miejsce LEFT OUTER JOIN miejsca_zarezerwowane on (miejsce.miejsce_numer=miejsca_zarezerwowane.miejsce_numer ); łączy mi to dwie tabele w jedną teraz wystarczyło by żeby dołączona kolumna "miejsce_numer" z tabeli 2 miejsca_zarezerwowane miała inną nazwę, wtedy wystarczyło by porównywać wartości ifem. Czy jest coś takiego możliwe?? |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 02:37 |