![]() |
![]() |
-Bamusz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chciałbym się dowiedzieć o jedną sprawę:
np w różnych serwisach społecznościowych obrazek przedstawiający profil ma rozmiary 100px na 100px i to się dzieje po zauploadowaniu obrazku o rozmiarach przypuścmy 1200x800 i teraz stawiam pytanie. Wiadomo, że jeżeli chcę zrobić obrazek z tego to muszą być proporcję np 120x80 jest poprawne, ale jakim cudem na tych serwisach obrazek ma rozmiar nieproporcjonalny i zachowuje swą jakość i optyczne proporcje |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustawia tylko jedna wartosc na przyklad szerokosc a druga proporcjonalenie sie zmniejsza
![]() tak mi sie przynajmniej wydaje i o ile dobrze pamietam to ja tez tak robilem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakim cudem na tych serwisach obrazek ma rozmiar nieproporcjonalny i zachowuje swą jakość i optyczne proporcje Coś Ci się przewidziało ![]() -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainteresujcie się kadrowaniem ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainteresujcie się kadrowaniem ;-) Tzn? Wytłumacz o co Ci chodzi, bo o ile wiem w fotografii kadrowanie to właśnie przycinanie zdjęć, w Photoshopie działa to podobnie, więc nie wiem jaki masz pomysł na to, aby ze zdjęcia 150x100px zrobić 100x100px z zachowanie ostrości i bez przycinania. Dla mnie to niemożliwe ale jak coś wiesz o czym nie wiem ja to będę wdzięczny za informację ![]() -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 368 Pomógł: 2 Dołączył: 23.09.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
no zobacz sobie np na naszą klasę zawsze jest taki sam obrazek dla wszystkich użytkowników
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysle ze trzeba sie zapoznac z GD ;P
Pozdrawiam @down -> jak widac nie dla wszystkich ![]() Ten post edytował Piniek 12.02.2008, 22:34:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Tzn? Wytłumacz o co Ci chodzi, bo o ile wiem w fotografii kadrowanie to właśnie przycinanie zdjęć, w Photoshopie działa to podobnie, więc nie wiem jaki masz pomysł na to, aby ze zdjęcia 150x100px zrobić 100x100px z zachowanie ostrości i bez przycinania. Dla mnie to niemożliwe ale jak coś wiesz o czym nie wiem ja to będę wdzięczny za informację ![]() Odcinasz z prawej i lewej po 25 pixeli. Miniaturkom nikt się nie przygląda, więc nie jest to jakaś wielka strata. mysle ze trzeba sie zapoznac z GD ;P Pozdrawiam To jest oczywiste. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no zobacz sobie np na naszą klasę zawsze jest taki sam obrazek dla wszystkich użytkowników sprawdź sobie rozmiary ;p na naszej klasie obrazki są skalowane. czyli w przypadku obrazka 200x100 masz obrazek 100x50 a w przypadku obrazka 400x100 masz 100x25, inna sprawa że są dobrze ostylowane ;-) Ten post edytował kosmowariat 12.02.2008, 22:37:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 368 Pomógł: 2 Dołączył: 23.09.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
no tak ale jeśli user wrzuci fotografię o rozmiarach 1280x1024
to co wtedy? żeby to skrócić do proporcji 1:1 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dyskusja bez sensu poczytajcie sobie o gd i skalowaniu obrazkow jest tego mase w necie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no tak ale jeśli user wrzuci fotografię o rozmiarach 1280x1024 to co wtedy? żeby to skrócić do proporcji 1:1 na naszej klasie dostanie foto o rozmiarach 100x80 (1280/12,8)x(1024/12,8). w przypadku kadrowania obrazek zosta nie obcięty powiedzmy do rozmiarów 1024x1024 i przeskalowany do e.g. 100x100 |
|
|
![]()
|
|
Dyskusja bez sensu poczytajcie sobie o gd i skalowaniu obrazkow jest tego mase w necie ![]() Bez sensu są Twoje odpowiedzi. Widzisz gdzieś pytanie o GD? Myślisz, że nie wiemy co to jest? Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post to może zrozumiesz pytanie autora. -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
|
|
![]()
|
|
No to powiedz mi w jaki sposob zeskalowac obrazek bez GD w php
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Dyskusja bez sensu poczytajcie sobie o gd i skalowaniu obrazkow jest tego mase w necie ![]() Czyli według Twojego rozumowania to forum jest bez sensu? Bo przecież na wszystko jest odpowiedz w internecie. No to powiedz mi w jaki sposob zeskalowac obrazek bez GD w php ![]() Jeszcze nie wiesz że na tym forum nie daje się gotowców? A jak jesteś taki kozak to proszę bardzo zasuwaj Pan na google i szukaj artykułu. |
|
|
![]()
|
|
to bylo pytanie retoryczne
![]() @down -> zeby nie bylo offtop-u: wiem o co chodzi autorowi tematu i zgadzam sie z twoim zdaniem w 100% - "LonelyKnight" Ten post edytował Piniek 12.02.2008, 22:54:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to powiedz mi w jaki sposob zeskalowac obrazek bez GD w php ![]() No może Cię zaskoczę ale można to zrobić. Poza tym chodzi mi o to, że autor nie pyta jak się skaluje tylko o PROPORCJE obrazków, a ja ciągle twierdzę, że nie można zrobić tego o czym pisał w pierwszym poście - albo obrazek "wykadrujemy" tj. przytniemy boki, albo jeden rozmiar zostanie zmieniony proporcjonalnie do drugiego, natomiast autor tematu twierdzi, że w "serwisach społecznościowych" nieważne jaką fotkę wrzucimy to zawsze wyjdzie z tego taka sama miniatura, przy czym nie jest przycinana. -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
|
|
![]()
|
|
no właśnie webdicepl ma rację
TYLKO merytoryczna dyskusja ![]() a jeszcze za pytam na fotce jest możliwość edytowania w "programie" graficznym gdzie się skaluj obszar miniaturki. W czym to moze być napisane? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no właśnie webdicepl ma rację TYLKO merytoryczna dyskusja ![]() a jeszcze za pytam na fotce jest możliwość edytowania w "programie" graficznym gdzie się skaluj obszar miniaturki. W czym to moze być napisane? zapewne javascript po stronie przeglądarki i php po stronie serwera |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:11 |