![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
zainstalowałem sobie Apache2 i chciałem zmienić folder z którego ładowana jest strona otworzyłem plik /etc/apache2/sites-available/default zamieniłem te 2 linijki Cytat DocumentRoot /var/www (....) <Directory /var/www/> na Cytat DocumentRoot /home/ja/www (....) <Directory /home/ja/www/> zrestartowałem serwer i dostałem komunikat o błędzie Cytat Forbidden You don't have permission to access / on this server. Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request. Apache/2.0.55 (Ubuntu) PHP/5.1.6 Server at 127.0.0.1 Port 80 z tego co zrozumiałem to nie mam praw dostępu do tego folderu więc nadałem mu pełne uprawnienia(777) i ciągle to samo w czym może być problem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ty nie masz dostępu tylko apache nie ma dostępu... z resztą obsługę katalogów domowych userów robi się inaczej... poszukaj sobie w konfiguracji opcji dotyczących 'userdir'...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobra, Ty mówisz o chmodach (na 777) a co z chownami ? (chown) bo to dwie różne bajki.
ls -lia /home/ i zobacz jakie masz tam chowny poustawiane. zobacz też na jakim userze/grupie pracuje apache - przewaznie to chyba z tego co kojarze www-data tak wiec chown www-data:nobody /home/ja -R moglo by pomoc - tylko nie jestem pewien co do nobody. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:23 |