![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 1 Dołączył: 5.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Mam kilka pytan odnośnie planowania bazy danych. Każdy z użytkowników może mieć wiele liczników. Na każdy licznik przypada jakieś zużycie energi. Za kazde zużycie jest wystawiana faktura. Tu jest zamieszczona wstępna baza ![]() Chciałem sie dowiedziec czy np. w tabeli zużycie umieszcza się pole id_uzytkownika skoro mozna mieć tą informacje z licznika., a zużycie jest dla danego licznika nalezącego do uzytkownika. Podobnie z fakturą czy umieszczac tam id_uzytkownika. Oraz tak ogólnie czy baza jest w miare dobrze pomyslana, czy coś pozmieniać. Wszystkie wskazówki mile widziane. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 3 Dołączył: 20.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Nie wiem jakie to beda liczniki, ale tak sobie pomyslem o liczniku energii elektrycznej ![]() Wg. mnie w tabeli `zuzycie` nie potrzebne jest pole `id_uzyt` mozesz ta informacje wyciagnac pozniej za pomoca odpowiedniego JOIN, bo sam piszesz, ze do kazdego licznika masz przypisanego konkretnego `id_uzyt`. W tabeli faktura nie musi chyba byc `id_uzyt`. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 10:13 |