![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie,
zadanie jest tego typu: mamy sobie klientów, do każdego klienta jest przypisany sprzęt. Max ilość rodzaju sprzętu to 3. Np. sprzet a, sprzet b, sprzet c. (kazdy z nich ma swoja nazwa, np numer seryjny itp) Czasem klient może mieć tylko sprzęt typu a. Dowolna kombinacja ilości. Nie wiem jak to ugryźć od strony bazki. Zrobiłem tabele z kartotekami klientów i teraz mam lekki dylemat jak najlepiej rozwiązać przypisanie sprzetu. Czy tworzyć osobne trzy tabele w których będę trzymał osobno sprzet a, b i c. i potem trzy dodatkowe kolumny na kartach klientów, w których wpisywałbym ID sprzętu. czy może jakoś inaczej? Nie chce popełnic bledu w fazie zaprojektowania tego cuda. ![]() pozdrawiam wszystkich |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie 3 tabele:
Klienci: id_klienta, inne kolumny jakie sobie życzysz Sprzet: id_sprzetu, inne kolumny jakie sobie chcesz Ewidencja: id_pozycji, id_klienta, id_sprzetu Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:08 |