![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2008 Skąd: Polska ;] Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć...
Dziś chciałbym dowiedzieć się jak stworzyć i edytować bazę danych... (Tworzenie, Wpisywanie, Usuwanie, Edytowanie, Wczytywanie Danych...) Mam do stworzenia skrypt PHP: Cytat Chciałbym na stronie umieścić listę członków i żeby na tej liście było pokazane, że użytkownik jes albo online, albo offline... Myśle że chodzi mi tutaj o skrypt PHP który rozpozna IP użytkownika, przypisze mu wartość (1) jeśli dostępny, sprawdzi wartość, (jeśli wartość=1) wyświetli obok nicku użytkownika zielony napis ONLINE, a jeśli (wartość=0) Szary napis OFFLINE... Problem w tym, że nie potrafię stworzyć tabeli z takimi danymi... Bardzo proszę o pomoc... ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 368 Pomógł: 2 Dołączył: 23.09.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
Te wszystkie czynności, które wymieniłeś to nie tyle co długi, lecz rozciągły temat.
Poczytaj sobie od podstaw coś o mysql. Ty zadałeś dosłownie pytanie typu: "Co to mysql i jak z tego obsługą", bo wymieniłeś wszystkie czynności operowania bazą danych. Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale chyba nie oczekujesz gotowca?
Odnosnie czasu. Ja to robiłem tak,pole typu int i w nim znajdował się czas w formacie uniksowym. User wędrując po stronie updatował ten czas. A tu już prosta drogo żeby wyświetlić ludzi online,wystarczy stworzyć odpowiednie zapytanie w którym znajdować się będzie warunek który wybiera tylko tych których aktywność nie jest mniejsza niz iles minut. Ten post edytował Synapsa 12.02.2008, 16:12:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepszą metodą do nauki jest szukanie na forum przykładów. Poszukaj sobie np mysql insert update select. Znajdziesz mnóstow przykładów a i się czegoś nauczysz.
Podstawy to: połączenie z baza mysql_connect i mysql_select - wybranie bazy. Pozniej wybranie rekordów z bazy. Jeżeli masz localhost, mozesz sobie testować to wszystko u siebie na kompie. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:05 |