![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam po raz pierwszy na tym forum
![]() Bawię się amatorsko mySQLem, właśnie wyczarowałem skomplikowane (jak dla mnie) zapytanie - działa, ale mam wątpliwości czy nie przekombinowalem. Mam dwie tabele 'projekty' oraz 'etapy'. Każdy projekt może posiadać 0 albo wiele etapów. Tabele są skojarzone poprzez pole 'project_id'. W tabeli 'projekty' jest to unikalny numer projektu, w tabeli 'etapy' identyfikuje rodzica. Potrzebuję wyciągnąć z bazy listę projektów wraz z etapami spełniajace określone kryteria.
Wszelkie uwagi mile widziane ![]() Pozdrawiam, 24xls Ten post edytował 24xls 13.02.2008, 12:18:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoje zapytanie zwraca mi tabelę: wiersz1: inf_o_projekcie1 + info_o_Pierwszym_etapie wiersz2: inf_o_projekcie2 + NULL wiersz3: inf_o_projekcie3 + info_o_Pierwszym_etapie wiersz4: inf_o_projekcie4 + info_o_Pierwszym_etapie Tymczasem ja potrzebuję: wiersz1: inf_o_projekcie1 wiersz2: inf_o_Pierwszym_etapie wiersz3: inf_o_Drugim_etapie wiersz4: inf_o_Trzecim_etapie wiersz5: inf_o_projekcie2 Trudność polega na tym że tabela 'ipi_etapy' nie posiada wszystkich pól które posiada tabela 'ipi_projekty', a wg. których chcę sortować i filtorwać wiersze. Dla większej czytalności zapytania z pierwszego posta wstawiłem *, zamiast listy pól które są wspólne dla dwóch tabel. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 13:54 |