![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam baze danych z wieloma tablicami, zeby wyswietlic wszystkie wyniki z 3 tabel moge napisac tak:
mozna zauwazyc ze wszystkie tabele z ktorych korzystam zaczynaja sie od 'tablela'; jak powinno wygladac poprawna skladnia polecenia aby to wykorzystac? [kod]SELECT * from nazwatabeli WHERE nazwatabeli REGEXP 'tabela.+'[/kod]; druga sprawa jest ze chcialbym do tego dodac kwalifikator, ktory sprawdza czy dana wartosc rekordu z tabel spelnia warunek REGEXP lub LIKE; chodzi mi mniej wiecej o takie cos: Kod select * from (wszystkie tabele spelniajace regexp) where (jakakolwiek wartosc z wszystkich kolumn spelnia warunek) mam nadzieje ze do tej pory mozna bylo mnie zrozumiec, ale powiem jeszcze jak moja baza wyglada: mam tabele w bazie danych Kod tabelapierwsza, tabeladruga, tabelatrzecia, tabelaczwarta, tabelapiata, tableaszosta, tabelasiodma, +tabela(+kilkaset kolejnych) ta baza zwieksza sie caly czas wiec nie jest praktyczne uzupelnianie co jakis czas listy baz do skorzystania; kazda z tabel ma strukture: [pre]tabelapierwsza: imie|nazwisko Jan | Kowalski Jan | nazwiskodwa Jerzy|nazwiskotrzy[/pre] [pre]tabeladruga: imie|nazwisko Grzegorz| Nowak Pan| nazwiskocztery Jerzy|nazwiskopiec[/pre]; chcialbym jednym poleceniem zwrocic wszystkie imiona i nazwiska ktore spelniaja warunek REGEXP '*a*' lub LIKE '%a%'; reasumujac Kod select * from [wszystkie tabele ktorych nazwa zaczyna sie od 'tabela']
gdzie w dowolnych kolumnach wartosc zawiera ciag 'a'; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Don't tell me you want a bridge - show me the canyon you want to cross" Giuseppe Delena
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy istnieje mozliwosc zrobienia tego w czystym mysql, chodzi mi o laczenie baz, zeby zapisac to zeby wypisywalo rekordy z union all w petli w czystym mysql
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 02:12 |