![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 173 Pomógł: 14 Dołączył: 27.03.2004 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam może ktoś mi przybliżyć nieco temat kodowania, otóż mam nagłówek strony ustawiony na charset=utf-8 i część napisów wyświetla mi prawidłowo a inne niestety jako krzaki. Czego to może być przyczyna? bo już nie wiem co z tym robić, z kolei gdy ustawie nagłówek na charset=iso-8859-2 to jest na odwrót te co były wcześniej wyświetlane prawidłowo zmieniają się w krzaki a te co były źle są dobrze wyświetlane.
-------------------- Zapraszam na spływy kajakowe rzekami podlasia www.splywy-kajakiem.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A meta jakie kodowanie ma? Jeżeli masz w utf-8, to baza też musi być w utf-ie.
Co do złego wyświetlania, problem zapewne jest taki że częśc tekstów zapisywałeś w utf8 a część w iso i dlatego w bazie masz pomieszane. Ten post edytował potreb 11.02.2008, 15:19:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 173 Pomógł: 14 Dołączył: 27.03.2004 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z bazą nie mam problemów tam wszystko jest dobrze. Chodzi o zwykłe pliki, próbowałem już ze zmianą kodowania ich ale dalej to samo.
-------------------- Zapraszam na spływy kajakowe rzekami podlasia www.splywy-kajakiem.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakie masz kodowanie bazy i porównywanie napisów dla bazy? Jeżeli chcesz zapisać pliki poprawnie w utf-8 musisz zastosować dobry edytor do konwersji typu notepad2 ultraedit. Tak jak pisałem problem polega na tym że poprzednio zapisywałeś tekst w utf-8 lub iso i dlatego ci się miesza. Sprawdź dokładnie czy nie masz źle zdefiniowanej meta charset.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:28 |