![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 1 Dołączył: 5.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Mam pytanie odnośnie kodowania stronki i bazy. Jaki sytem kodownia wybrać, aby wszystko dobrze działało. Ostatnio kolega polecił mi, aby stronke jak i system porównan w bazie ustawić na utf8_polish_ci Aktualnie mam:
Ale teraz jak w formularzu wpisze np.: słowo "możę" to po kliknieciu przycisku pojawia się szlaczki "możÄ", podobnie w bazie. Ten post edytował Ryder 10.02.2008, 19:29:33 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
latin2_general_ci sprubuj tym
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja stosuje zawsze utf-8. Dlaczego? Bo w bazie będziesz miał wszystkie znaki w poprawnej wersji, ajax to tylko utf-8. I edytowane teksty w plikach będą poprawnie wyświetlane.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 1 Dołączył: 5.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że stawiasz utf8_polish_ci dla plików php i systemu porównań dla połączenia MySQL.
Teraz jeżeli włącze zakładke "zmienne systemowe serwera MySQL" w phpMyAdmin to wtedy zmienia się tylko pole "collation connection" w reszcie połączeń zostają collation database latin1_swedish_ci collation server latin1_swedish_ci Chciałem sie dowiedzieć czy te połączenia maja jakiś wpływ na wyswietlanie znaków. Jesli tak to jak je też zmienic na utf8_polish_ci. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:52 |