![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem. Mianowicie chciałbym uzyskać menu w poziomie. Przykłady W przykładzie 1 wszystko wyświetla sie fajnie, tylko jest w pionie. Gdy w przykładzie 2 próbuję zrobić to w poziomie wychodzi sklejone i o innych wymiarach. Proszę o pomoc. Kod PHP:
CSS jest w przykładach. -------------------- Apache 2.2 | PHP 5.2.5 | MySQL 5.1 | Eclipse
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw sobie własności margin lub padding w odpowiednich elementach...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustawiłem padding i wstawiłem inny tekst(Przykład 3) i zrobiło się jeszcze coś innego, a poza tym jestem zależny od szerokości tekstu, a zależy mi na takiej samej wysokości i szerokości w przypadku każdego przycisku
-------------------- Apache 2.2 | PHP 5.2.5 | MySQL 5.1 | Eclipse
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 4 Dołączył: 26.01.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Abstrakcja: p
Display:inline; pozatym mozesz zrobic diva o wymiarach jakie ma miec cale menu i ustawic float:left dla kazdego przycisku. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem(przykład 4), wszystko ładnie, tylko jak manipulować tekstem w pionie, np. ustawić na środku. Vertical-align nie działa, a padding wszystko psuje.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 4 Dołączył: 26.01.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem(przykład 4), wszystko ładnie, tylko jak manipulować tekstem w pionie, np. ustawić na środku. Vertical-align nie działa, a padding wszystko psuje. To dziwne bo powinien pomoc. #menu a {margin-top:10;} #menu a {top:10;} #menu a {padding-top:10;} Zadne nie działa ? ostatecznie umieszczasz wszystkie linki w divie , ustalasz klase i dla tej klasy odleglosc |
|
|
![]()
|
|
top i padding-top nic nie robią, a margin-top przesuwa całość w dół
![]() |
|
|
![]()
|
|
ah niedoczytalem - rozszerzasz rozmiar linku na caly prostokat stad brak reakcji.
Musisz dodac dodatkowy obiekt ktory pozwoli ci przesowac napisy (div,p , span) pozdrawiam Ten post edytował Toadstyle 20.02.2008, 19:46:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jak chcesz odstępy pomiędzy linkami to dla <li> daj margin Ten post edytował artur81 20.02.2008, 20:56:24 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wstawiłem span i mogę już kontrolować tekst, ale dalej top nic nie robi, margin-top przesuwa wszystko w dół, a padding-top wydłuża (w dół) przycisk.
![]() |
|
|
![]()
|
|
pogubilem sie jaki efekt chcesz uzyskac...
mialo byc menu w poziomie - jest miales ustawiac polozenie tekstu - ustawiasz wiec niebardzo da sie odpowiedziec na niezadane pytanie:D a co do komend dzialaj prawidlowo. : p |
|
|
![]()
|
|
Nieporozumienie.
Miałem kontrolować tekst - nie kontroluję. Wprawdzie, dzięki zastosowaniu span mogę robić dużo rzeczy, ale pozycja tekstu w pionie nadal pozostaje poza moją kontrolą. Porusza sie cały przycisk (margin-top), nic się nie dzieje (top), przycisk rozszerza się w dół o wybraną liczbę pikseli (padding-top). Tak więc choć tekst kontroluję, to nie potrafię dalej ustawić potrzebnej mi cechy - wyrównania tekstu w pionie. Przepraszam za niejednoznaczne wyrażanie się. P.S. O co chodzi z komendami? -------------------- Apache 2.2 | PHP 5.2.5 | MySQL 5.1 | Eclipse
![]() |
|
|
![]()
|
|
#menu a
{ text-decoration: none; height: 40px; width: 120px; outline-style: none; float: left; display: inline; } to jest twoj problem kazdy twoj odnosnik posiada rozmiar 40*120 wiec zajmoje cala "kratke" dlatego top:opisuje odstep pomiedzy zew krawedzia elementu pozycjonowanego a gorna krawedzia bloku pojemnika u ciebie obie te wartosci beda takie same (pole oraz a) wiec dowolna odleglosc nic niezmieni margin-top: ustawia margines od gory a padding-top dopelnienie poniewaz dopenienie czesto jest "elementem" (nie w kazdym przypadku" przycisk sie rozszerza). Tyle odnosnie komend w koncu zrozumienei przede wszystkim ![]() teraz jak rozwiazac problem : Twoje tlo odnosi sie do linkow.To trzeba bedzie zmienic naprzyklad : <div id=glowny> <div class=przycisk> <a> asdasd </a> </div > //przycisk </div> //glowny i teraz tlo ustawiasz dla #przycisk (wymiary rowniez) na tym etapie efekt powinien wygladac tak jak przyklad 4 w chwili obecnej a napisy pozycjonujesz #glowny a{top:20px;} z uwag ogolnych padding:0 0 0; = padding:0; taki uklad pozwoli ci uniknac rowniez powtornego ladowania tla przy :hover pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Jeśli tak zrobię to już to nie będzie przycisk, tylko hiperłącze na obrazku. Łączem będzie tylko tekst, a nie cały obrazek.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Jeśli tak zrobię to już to nie będzie przycisk, tylko hiperłącze na obrazku. Łączem będzie tylko tekst, a nie cały obrazek. mozesz dac <a><div przycisk><span>tekst</span></div></a> tylko to chyba nie jest zbyt zgodne ze standardami nie jestem pewny. 2gi sposob: position:absolute; najpierw ustawiasz napisy pozniej wymiary uzywajac padding w kazda strone ( x px z lewej + szerokosc napisu + x px z prawej - wys analogicznie.) 3ci sposob mozesz probowac z display:block; 4 mozesz stworzyc <a><span><p>tekst</p></span></a> ustawiasz wymiary dla span a nie dla a a pozycjonujesz przy uzyciu p pozdrawiam http://www.toadstyle.yoyo.pl/1728.htm powinienes juz sobie poradzic ![]() Ten post edytował Toadstyle 23.02.2008, 17:13:07 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki bardzo, poradziłem sobie. Jeszcze raz dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 4 Dołączył: 23.05.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mozesz dac <a><div przycisk><span>tekst</span></div></a> tylko to chyba nie jest zbyt zgodne ze standardami nie jestem pewny. No chyba raczej ![]() ![]() -------------------- openSuse, Eclipse i Aptana - daje rade
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 06:41 |