![]() |
![]() |
-Grol Gling- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Zrobiłem sobie bloga z jednego darmowego layouta www: www.grol-gling.blog.pl Problem.1: Gdy przegląda się stronę przez firefoxa i przechodzi ze strony głównej do księgi gości to stronka odrobinę przesuwa się w prawo, nie wiem czemu. W IE taki błąd nie występuje. Problem.2: Prawidłowo mi wyświetla polskie znaczki w Firefoxie, ale w IE już nie. Czy można to zmienić poprzez samą formułę kodowania, czy powinienem zamiast tego użyć programu typu Gżegżółka (gdyż edytowałem www w notatniku)? Problem.3: Czy jest możliwość wstawienia w stronę działającego, nieskończenie trwającego tła muzycznego, które działa pod Firefoxem, czy jedynym rozwiązaniem jest element we Flash? Jeśli ktoś pomoże, to będę szalenie wdzięczny ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem 1: U mnie wszystko jest okey.
Problem 2: Jak sie mają wyświetlać polskie znaczki skoro ustawiłeś kodowanie na windows-1250. Problem 3: Tło dźwiękowe proponuje ci zrobić we flashu, będzię to najlepszy sposób. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem 1:
przesunięcie w prawo pojawia się, bo FF chowa scroll-bar po prawej stronie, w związku z czym poszerza się obszar w którym centrujesz layout. Natomiast IE zawsze wyświetla scrollbar - tylko kiedy jest niepotrzebny to jest nieaktywny. faktycznie jest to trochę wkurzające, szczególnie na stronkach zrobionych w AJAX'ie. obszedłem to, dodajac w stylach css: Kod html, body { height: 100%; } body { margin-bottom: 1px; } wtedy FF nie chowa scroll-bara, bo body jest zawsze o 1px wyższe od 100% powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nevt i właśnie mnie też to wkurzało. Teraz wiem jak u siebie to zmienić
![]() -------------------- |
|
|
-Grol Gling- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ale fart
![]() ![]() Ale wracając. Jesli chodzi o style css to nie znam sie na nich za prawie wcale. Cos tam umiem edytowac i wrzucic na serwer, ale nie bardzo wiem gdzie wkleić ten kod który podałeś. ![]() Moj default.css:
Przeprowadziłem kilka prób i nie dało to rezultatu. Mozesz dać wskazówke gdzie dokładnie umiescic te formułe? Proszę o wyrozumiałość ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepiej na samym końcu twojego default.css - wtedy nadpisze ew. inne ustawienia...
i wklej to (na pewno działa) Kod body, html { height: 100%; width: 100%; padding-bottom: 1px; } poprzedznią wersję pisałem z pamięci, i faktycznie może być coś z nią nie tak... Ten post edytował nevt 9.02.2008, 11:17:56 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
-Grol Gling- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie wiem co robie źle
![]() ![]() http://grol-gling.blog.pl - stronka http://grol-gling.blog.pl/xiega/index.php - feralna księga gości http://yaq.fm.interia.pl/osobiste/blog/default.css - moj css Nie wiem co robie nie tak :/ Wiem, że problemem jest to, że w księdze znika ten suwak w FF. Może po prostu dodam jakieś wpisy do księgi, aby suwak sam się pojawił ![]() |
|
|
-Grol Gling- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki nevt! Po podmienieniu formuły na te drugą już wszystko gra!!! Wielkie wielkie wielkie dzięki!
![]() |
|
|
![]()
|
|
w stylach scc które są ładowane na stronkę nie ma tego kodu, który ci pokazałem... jesteś pewien, że edytowałeś odpowiedni plik i wgrałeś poprawki na serwer?
EDIT: już wiem, stary CSS siedzi w casche przeglądarki, odśwież stronkę przez CTRL+F5 i będzie ok ![]() Ten post edytował nevt 9.02.2008, 11:42:09 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
-Grol Gling- |
![]()
|
Goście ![]() |
Już wszystko ok od dobrego kwadransu
![]() Już myslalem ze wszystko jest ok, ale dla pewnosci odpalilem jeszcze feralnego IE, ktorego wciaz uzywa masa ludzi i... Po wejsciu w strone z komentarzami [ należy pod notką kliknąć w "skomentuj" lub po prostu http://grol-gling.blog.pl/komentarze/index.php?nid=12321379 ] coś dziwnego dzieje się z divem po prawej stronie. W FF jest ok, w IE przesuwa sidebara [ czyli to mini menu po prawej ] na sam dół. Jakiś pomysł czemu ten IE tak mi psoci? Domyslam sie ze moze cos nie tak z divem, gdzies jakiegos nie zamknalem czy cos... ale w FF wszystko gra :/ |
|
|
![]()
|
|
Hmm, najlepiej ucz sie css-a, bo oprócz tego musisz jeszcze ustawić hr bo w IE inaczej wuswietla plus komentarze są wyśrodkowane a w firefox do lewej. Trochę nieprawidlowości jest.
-------------------- |
|
|
-Grol Gling- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki wszystkim za cierpliwość i wytrwałość, czyli za pomoc
![]() |
|
|
![]() ![]() |