![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosze nie zamykać tego tematu sugerując sie ty, że nie szukałem ponieważ przeczytałem kilka tematów o tym czego próbuje sie dowiedzieć zanim napisałem tego posta
Tak jak w temacie po prostu nie działa Mam stronke w html To tylko część strony(menu) Więc teraz robie tak: Wycinam to menu ze strony i chce wstawić taki kod php aby generowało sie to menu po wycięciu zapisuje w pliku menu.php Chcę abym mógł ten kod wlkejać na każdą strone żebym nie musiał na każdej podstronie robić od nowa menu Ten post edytował Mager 9.02.2008, 01:01:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
No ok, ale gdzie masz to include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po prostu na strone (w miejsce tego menu które wyciąłem) wkleiłem:
i to nie działa podejrzewam, że tu powinno być coś jeszcze ponieważ jak tak przeklądałem posty w tym temacie to kody były bardziej skomplikowane, ale próbowałem na różne sposoby i nie wiem co tam mam być więc zaczynam tak od początku |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Serwer musi mieć obsługę php. Plik w którym umieszczasz kod php musi mieć najprawdopodobniej rozszerzenie php. Jak dalej nie będzie działać wklej to co zrobiłeś.
Ten post edytował webdicepl 9.02.2008, 11:18:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
include() dołącza pliki php a nie html, musisz zawrtość swojego menu.php przerobić na prawdziwe php, np tak:
powodzenia. Ten post edytował nevt 9.02.2008, 11:25:03 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
include() dołącza pliki php a nie html, musisz zawrtość swojego menu.php przerobić na prawdziwe php, np tak:
powodzenia. Głupoty gadasz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Głupoty gadasz ![]() to ty opowiadasz głupoty, bo: 1. plik ma rozszerzenie php Cytat po prostu na strone (w miejsce tego menu które wyciąłem) wkleiłem: Kod PHP1 2 3 <?php include('menu.php'); ?> 2. manual twierdzi o co ja: Cytat Na początku wczytywanego pliku parsowanie wychodzi z trybu PHP do trybu HTML i wraca do trybu początkowego na końcu. Z tego powodu każdy kod wewnątrz wczytywanego pliku będzie wykonany jako kod PHP, o ile będzie zawarty w ważnych znacznikach początku i końca kodu PHP.
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Przykładowo:
Plik index.php
Plik menu.php Wynikiem będzie: Kod Hello World Czyli to co znajduje się w pliku menu.php, który nie zawiera żadnych znaczników php. |
|
|
![]()
|
|
sorry webdice - masz świętą rację - przeprasza za robienie wody z mózgu - chyba czas się przespać.
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
dzięki za te informacje teraz nie mam czasu, ale później spróbuje to zrobić tak jak napisaliście ewentualnie jak coś nie bedzie działać dam znać
Pozdrawiam Edit: Zrobiłem dwa pliki: -index.php -menu.php oczywiście znajdują sie w jednym folderze index.php Kod <?php include ('menu.php'); ?> menu.php Kod <html><body>hello</body></html> i teraz webdicepl napisał wynik po otwarciu w przeglądarce powinien być: hello a mi wyświetla sie <?php include ('menu.php'); ?> czy to moze wina komputera lub przeglądarki?? (strona nie jest na żadnym serwerze mam ja na dysku Ten post edytował Mager 9.02.2008, 16:15:23 |
|
|
![]()
|
|
Twój serwer nie obsługuje php.
|
|
|
![]()
|
|
tyle tylko, że ja tej strony nie umieszczałem na serwerze mam ją na kompie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
aż głupio przyznać ściągnąłem to ale nie umiem zainstalować. Otwierałem przez WinRara i próbowałem tez przez program do dysków wirtualnych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ściągnij sobie i zainstaluj któryś z tych pakietów: http://pl.wikipedia.org/wiki/WAMP będziesz miał wszystko działające od razu...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:12 |