![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Mam problem z datami;) Przedstawię kod:
Mój problem leży w tym, że w bazie danych datę mam zapisaną w formacie "polskim" która przedstawia się następująco
Jaki format CURDATE() wpisać aby obie daty były zgodne i odnosiły się do tej samej daty? I drugie pytanie: Jak zapisać zapytanie, jeśli przewiduję że rekordów na zadaną datę będzie więcej? Kod $username = $wiersz['username']; $e = $wiersz['login goscia']; $status = $wiersz['status']; Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam. miccom Ten post edytował miccom 8.02.2008, 23:34:40 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja daty trzymam w formie uniksowego timestampa i nie mam potem takich problemów...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja daty trzymam w formie uniksowego timestampa i nie mam potem takich problemów... No ja niestety nie;/ Możesz mi pomóc w problemie? Ja tych rekordów dat w bazie mam ok. 1 tysiąca na usera;/ -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do przechowywania dat w MySQL służy typ DATE lub DATETIME
używanie innych typów / formatów wcześniej czy później kończy się tego typu problemami a od formatowania wyników do wyświetlenia masz PHP i setlocale() a co do drugiego pytania, to napisz jaśniej o co ci chodzi bo z tej wersji nic nie wynika... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Mam formularz z checkboxami na 365 rekordów( dat)
![]() Aby dopełnić nieporozumienia mam wyszukiwarkę która wyszukuje odpowiednie daty, ale aby wybrać odpowiednią datę posługuję sie menu rozwijanym z DNIEM, MIESIĄCEM i ROKIEM. Łączę wszystkie trzy kombinacje-
a zapisuję jako
Stąd ten kłopot;/ [/php] i taką datę otrzymuję. Ale chciałbym, aby pewien skrypt wykonywał się o danej dacie. Aby to osiągnąć muszę porównać obie daty- aktualną z datą w bazie danych (przez CRON- cyklicznie raz dziennie), i jeśli są takie same- wykonuję odpowiednie zapytanie( a dokładnie wysyłam e-mail). Ten post edytował miccom 9.02.2008, 00:01:58 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:48 |