Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Google Maps zaznaczanie wielu lokacji
TomASS
post 8.02.2008, 19:36:34
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, chciałbym dynamicznie (tzn. z danymi z bazy danych) zaznaczać wiele punktów (ok 800) na jednej mapie Google Maps (albo na innej mapie), dzięki czemu widać gdzie jest ich największe i najmniejsze zagęszczenie. Robił ktoś coś takiego?

Dzięki wielkie

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
Łukasz O.
post 9.02.2008, 16:53:00
Post #2

-----

http://kabe.content-manager.pl/?pid=296
http://kabe.content-manager.pl/maps/googleMap.js
http://kabe.content-manager.pl/maps/localization.js
http://kabe.content-manager.pl/maps/lista.xml

podejrzyj źródło pliku googleMaps.js i całą resztę - ładujemy tu do skryptu plik XML z danymi lokalizacyjnymi oraz współrzędnymi - wszytko działa cacy jednak podejrzewam, że przy ilości 800 punktów może Ci lekko przeglądarkę przyciąć

PS. sorry, że nie piszę dokładnie co i jak, ale myślę, że źródełka są przejrzyste i czytelne winksmiley.jpg poza tym mamy sobotę biggrin.gif zmykam stąd

--------------------
"Don't tell me you want a bridge - show me the canyon you want to cross" Giuseppe Delena
+Quote Post
TomASS
post 10.02.2008, 11:42:25
Post #3

-----

Dzięki!

A da się zrobić tak, że mam np te 100-200 lub 800 punktów, stawiam jakiś znacznik na mapie i pokazuje mi ile np w zasięgu 100km znajduje się punktów?

Czy da się tak zrobić aby po wybraniu punktu, Google Maps znalazło mi najbliższy zaznaczony punkt? smile.gif

Dzięki!

--------------------
+Quote Post
tiraeth
post 21.02.2008, 21:22:24
Post #4

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(TomASS @ 10.02.2008, 11:42:25 ) *
(...)
A da się zrobić tak, że mam np te 100-200 lub 800 punktów, stawiam jakiś znacznik na mapie i pokazuje mi ile np w zasięgu 100km znajduje się punktów?

Czy da się tak zrobić aby po wybraniu punktu, Google Maps znalazło mi najbliższy zaznaczony punkt? smile.gif
(...)

Oczywiście, że się da. Wystarczy te 100 czy ileś tam kilometrów przerobić na odpowiednie odległości szerokości i długości geograficznych smile.gif Czysta matematyka smile.gif Potem sprawdzenie w markerach, które punkty należą do koła o promieniu równym tej odległości, i wsio.
+Quote Post
TomASS
post 21.02.2008, 23:09:43
Post #5

-----

Matematyka to ja wiem tongue.gif

Ale myślałem, (mam nadzieje) że może jest jakiś skrypt...

--------------------
+Quote Post
Speedy
post 21.02.2008, 23:28:50
Post #6

-----

A gdzie tam. Nie trzeba wymyślać żadnych matematycznych wzorów, żeby znaleźć lokalizacje w danym obszarze tongue.gif.
Słyszałem, że podobno w postgreSQL można zdefiniować jakiś geograficzny typ pola w tabeli i podać w nim odpowiednie współrzędne, a następnie za pomocą odpowiednich zapytań wyciągnąć lokalizacje znajdujące się np. w promieniu 100 m od danego punktu. Wtedy wystarczy wrzucić dane z googla do bazy i można robić z tym co się chce. Niestety sam nie miałem okazji się tym bawić, a tę informację podał mi znajomy. W każdym razie sądzę, że te informacje powinny nakierować Cię na właściwy trop.

--------------------
Sygnatura niezgodna z regulaminem.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:41