![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam:)
Mam taki oto mały problem; CODE if($_GET['usun']=='1') { $conn=mysql_connect($host, $login, $pswd) or die(mysql_error()); $db=mysql_select_db($db, $conn) or die (mysql_error()); $sql="delete from g_news where news_id=\"$_GET[id]\""; $result=mysql_query($sql) or die(mysql_error()); if (isset($result)) { echo "ok"; } } dokładnie w tym fragmencie kodu coś się sypie :| wygląda dobrze (wg mnie:D) a jednak wywala błąd Unknown database '1' Pomimo tego, że wyświetla też "ok" i usuwa rekord. Wyświetlenie tego błedu powoduje "zatrzymanie strony" :| Ma ktoś jakieś propozycje? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdz czy podajesz dobra baze danych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jest na 100% wporządku. Sprawdzałem wiele razy, podawałem dane normalnie, nie w zmiennych. Nic nie dało.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podajesz mu bazę o nazwie '1' której wg. niego nie ma... masz taką bazę...?
Ten post edytował nowotny 8.02.2008, 13:11:21 |
|
|
![]()
|
|
Problem tkwi właśnie w tym, że takiej bazy nie ma a skrypt i tak łączy się z bazą 'skrypty' i wykonuje. Gdyby nie wyświetlanie błedu i zatrzymanie strony to byłoby wszystko ok.
Ten post edytował gacucha 8.02.2008, 13:11:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to sprawdź dlaczego zmienna $db ma wartość '1' a nie 'skrypty'...
|
|
|
![]()
|
|
CODE <? $host="localhost"; $login="gacucha"; $pswd="**********"; $db="skrypty"; $admin_login="gacucha"; $admin_pswd="********"; ?> to jest plik config.php ktory includuje wczesniej i z ktorego pobiera dane. Ten post edytował gacucha 8.02.2008, 13:15:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pewnie gdzie te zmienna $db nadpisujesz wczesniej, tak jak w tym kodzie:
Przeciez tu nadpisujesz $db -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 21 Dołączył: 1.09.2006 Skąd: Edinburgh Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
O jaaa
![]() nie zdarzylem wprowadzic uwag nospora a juz pojawila sie dzialajaca wersja specialplana ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 21 Dołączył: 1.09.2006 Skąd: Edinburgh Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisalem w tym samym czasie co sz.u. nospor... Zdarza sie...;/
|
|
|
![]()
|
|
Dlatego też dostałeś +
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Dobra, to teraz jeszcze maly opier.... znaczy kilka pozytecznych uwag:
1) po co kilka razy robisz połączenie do bazy? 2) if (isset($result)) - ten warunek zawsze bedzie prawdziwy, nawet jak sie cos nie powiedzie. zmienna $result jest ustawiona, wiec isset zawsze da true. Inna sprawa ze wprzypadku bledu nie dojdzie do tego warunku, gdy jest die(). -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Hmm...może dlatego, że jestem początkujący z MySQL
![]() z isset masz racje, nawet nie wziąłem tego pod uwagę. czyli wystarczy, że na początku skryptu się połącze, to będę mógł korzystać z tego połączenia aż sam go nie zamknę? Też ciekawe... można odchudzić kod i jest czytelniejsze:) Dzięki wielkie za uwagi :] pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:27 |