![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam prostu kod ktory wczytuje mi dane z pliku. CODE $name = 'blabla.txt'; $handle = fopen($name, 'r'); $text = fread($handle, filesize($name)); $lines = explode("|", "$text"); foreach ($lines as $line_num => $line) { $sublines = explode(",", "$line"); foreach ($sublines as $subline_num => $subline) { echo "---Podlinia #{$subline_num} : " . htmlspecialchars($subline) . " \n"; } } ?> Jest niedopracowany, co zrobie pozniej, ale problem polega na tym z plik jest zbudowany tak, ze na zmiane znajduja sie w nim kategorie i opisy: kategoria1| opis1| kategoria2| opis2| itd. Ten kod wyswietla wszystko linia pod linia, tak jak jest to w pliku(mniej wiecej). A calosc potrzebuje wyswietlic w dwoch kolumnach na stronie, w lewej kategorie, w prawej opisy. Czy da sie w jakis sposob napisac kod ktory bedzie odczytywal plik i w odpowiedni sposob ukladaj go na stronie? Do glowy przychodzi mi odczytywanie najpierw parzystych a pozniej nieparzystych linii, albo dwoch zmiennych naraz, czy jest to mozliwe? Z gory dziekuje za odpowiedz. Z gory dziekuje za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja nie wiem po co się tak bawisz...
Nie rozumiem po co na końcu każdej lini wstawiasz pionową kreskę... coś tam będzie za nią później...? Nie możesz zrobić pliku tak: kategoria1|opis1 kategoria2|opis2 ...? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak chyba lepiej ? I nie trzeba obliczać modulo.
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zwracam honor, przeczytałem na szybko, że chce co drugą linię
![]() -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki nowotny, troche chaotycznie to opisalem, ale mam juz to o co mi chodzilo. Jakby ktos sie tym interesowal kod wyglada tak:
CODE <?php $name = 'blablabla.txt'; $lines = file($name); foreach ($lines as $line) { $data = explode("|", "$line"); echo $data[0].' - '; echo $data[1].'.'; } ?> a sam plik ma postac: nazwa1|opis1 nazwa2|opis2 itd. I to ladnie mi wyswietla nazwe obok opisu na stronie i przechodzi do drugiej linii, a musze miec to w roznych zmiennych zeby miec dwa echa ktore beda roznie formatowane... Chyba ze da sie to zrobic jeszcze prosciej ale skoro to juz to robi to jest git ^^ Dzieki jeszcze raz wszystkim. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:36 |