![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedzmy ze mam 3 tabele: a, ab, b - gdzie ab przechowuje relacje wiele do wiele pomiędzy a i b. chce pobrać z tabeli a pewne dane, oraz ilość powiązanych elementów b. Robie coś w stylu:
Problem jest taki że oczywiście nie dostaje w wyniku rekordów z 'a' które nie są powiązane z żadnym 'b', a potrzebuje je wyświetlić, wstawiając w to pole 0. Próbowałem czegoś takiego:
gdzie getCount to procedura składowa wykonująca odpowiednie zapytanie, czy nawet bezpośrednio podzapytanie w tym miejscu ale jak można się domyślić ma to tragiczną wydajność. Więc myślałem żeby zrobić UNION tego pierwszego zapytania i :
Pozostaje jednak podstawowy problem - jak brać pod uwagę rekordy z tego drugiego zapytania tylko pod warunkiem, że nie ma rekordu o tym samym id w pierwszym zapytaniu? Mam nadzieje, że to co napisałem da się zrozumieć ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powinno ci wystarczyć coś w rodzaju:
powodzenia -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:41 |