![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Od jakiegoś czasu piszę panele administracyjne pod ZF. Chciałbym to bardziej zautomatyzować (zmniejszyć czas podpięcia danego panela pod podobną witrynę). Mam np. bazę produktów -np motocykli: id, // auto_inctrement, primary key lp, // numer porządkowy / kolejność kategoria // integer, odnosi sie do kategorii, foregin key marka // varchar poj silnika // integer kolor // varchar opis // text No i chciałbym to podpiąć pod bazę z np. samochodami, mam dodatkowo np.: liczba drzwi //int skrocony_opis // mediumtext ("nagloewk") Muszę zmieniać: 1) bazę danych 2) formularz 3) walidację danych 4) zapis do bazy 5) odczyt z bazy (edycje, przeglądanie w panelu) Moim marzeniem byłoby zrobienie czegoś na wzór scaffolding (dostępny np. w CakePHP). Polegałoby to na tym, że: 1) pola id, lp, kategoria są wspólne dla każdego z paneli - one są zaimplementowane ręcznie 2) pozostałe kolumny tabeli automatycznie odczytuje ZF z bazy i tworzy dla nich formularz: BOOL - checkbox integer,varchar - input mediumtext -textarea text -textarea+edytorek Ponadto dodatkowo automatycznie dostosowuje funkcje zapisu/odczytu z bazy, oraz walidację. Dzięki temu dopasowanie panela do konkretnej strony sprowadzało by się do utworzenia odpowiedniej tabeli. Moje pytania: a) jak w ZF pobrać nazwy kolumn w tabeli ![]() Pozdrawiam, Marcin |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie jest takie trudne obecnie. Dzięki Zend_Form i Zend_Db_Table można łatwo zrobić coś w tym stylu. np jakąś metodę getForm:
W forechu tworzysz po kolei elementy formularza i na koniec metody zwracasz całego forma. W $columnDetails['DATA_TYPE'] masz typ danych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:02 |