![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 2 Dołączył: 15.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo wiem jak rozwiązać następujący problem:
mam formularz z checkbox'ami Grupa A: []czarny Grupa B: []biały []czarny []zielony Gdyby ilość grup była znana, wtedy bym zstosował tablicę jako nazwa dla danej grupy: <input name="grupa_a[]">czarny <input name="grupa_b[]">biały <input name="grupa_b[]">czarny <input name="grupa_b[]">zielony Jednak grupy oraz kolory poszczególnych grup pobierane są z tabeli, więc nie znam ich ilości. Jak rozwiązać problem z nazwaniem tych grup, aby potem to odczytać i zapisać do bazy? Ten post edytował Radzio84 6.02.2008, 20:26:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro masz zapisane w bazie grupy poszczególnych kolorów, to przecież do name input'a wpisujesz nazwę z bazy.
Czyli np. echo '<input name="'.$grupa.'[]" /> '.$kolor; Czy źle zrozumiałem? -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 2 Dołączył: 15.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem polega na tym, że nie potrafię odczytać nazwy grupy (czyli nazwy checkboxa), gdyż nazwa checkobxa jest zmienna - może to być, np. GRUPA A, GRUPA C. Kolory umiem odczytać, ale niestety nie wiem do kótrych grup należą, a potrzebna jest mi nazwa grupy żebym mógł danej grupie przypisać wybrane kolory. Jeśli jest coś niejasne, to śmiało proszę pisać. :-)
Ten post edytował Radzio84 6.02.2008, 21:25:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeśli jest coś niejasne, to śmiało proszę pisać Będę się krępował ![]() Ale masz zapisaną grupę danego koloru w bazie, tak? -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
O ile dobrze zrozumiałem: możesz przelecieć całą tablicę $_POST po indeksie i wartości:
Kod ten wypisze Ci wszystkie elementy z tablicy $_POST wypisując ich indeks (klucz) jak i wartość. |
|
|
![]()
|
|
Aaaa, chyba zrozumiałem. To może w następnym pliku pobierz nazwy grup i sprawdzaj, czy istnieje dana tablica?
-------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
|
|
![]()
|
|
Będę się krępował ![]() Ale masz zapisaną grupę danego koloru w bazie, tak? Tak, w bazie mam grupy oraz kolory, które mogą wystąpić w danej grupie. :-) Kod phpion pomógł mi, ale oprócz grup i kolorów przesyłam inne informacje, np. nazwa towaru. Potrzebuję "wyłapać" same grupy i kolory, ponieważ nazwy innych pól są mi znane. Ten post edytował Radzio84 6.02.2008, 22:00:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie możesz zrobić tak:
Kod <input name="grupy[literka][kolor]" /> A następnie przy użyciu foreach sobie na tym operować?
|
|
|
![]()
|
|
Już sobie poradziłem: dodałem w name prefix "grupa_" i w foreach sprawdzam, czy w nazwie jest na początku mój przedrostek "grupa_". Jeśli tak, to już wiem, że mam do czynienia z kolorami.
![]() Dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:57 |