![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Musiałem pociąć i zrobić template dla joomli, z racji tego, jakie dostałem tło, i że musiałem zachować cienie zrobiłem z tła dla miejsca zawartości strony plik png, który jest troche przezroczysty po bokach dzięki czemu ładnie mi widać cienie. Problem jest jednak taki, że ten plik waży ponad 2MB. Proszę o pomoc. Plik PNG -> http://www.goprojects20080129.dev.mamboass...ges/main_bg.png Strona z częściowo zrobionym template z tym tłem: http://www.goprojects20080129.dev.mamboassistance.com/ -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 5 Dołączył: 22.07.2006 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może... kompresja ;> po za tym, chyba nie wyświetla się do końca poprawnie w operze
![]() Bless |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Lepiej pociąć stronę.
Plik z cieniem (lewy jeden, prawy jeden) powinien być gifem (ew. png) o 1 piks wysokości (rozciągnięcie na wyskości), środek natomiast proponuję ujednolicić, a jeśli nie, to niech to będzie gif (ew. png, ew. jpg) z 1 piks szerokości i niech się rozciąga na całej szerokości. Generalnie, można to zrobić w mniej niż 10-15 kb (na upartego w 5) ;] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ale zauważcie, że cienie są zarówno po bokach jak i na dole, do tego stopka jest kawałek za główną częścią strony i to najprościej było zrobić tak jak ja zrobiłem tylko żeby ten obrazek chociaż z 1MB ważył....
Ten post edytował MOniToR 6.02.2008, 18:34:24 -------------------- |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Generalnie nigdy nie należy tworzyć tła, które miało by więcej niż 100 pikseli (kwadratowych
![]() Opieranie strony na tle jest na prawdę fatalnym pomysłem. 1 MB na tło? 1 MB transferu strony, to użytkownik powinien zużyć chodząc godzinę po Twojej stronie, nie wchodząc na nią raz. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc, poradziłem sobie w taki sposób, ze z main_bg zrobiłem dwa obrazki, jeden jpg z samym środkiem a drugi png i wysokości 1px z pustym środkiem
![]() Edit: to nie ja projektowałem ten layout, klientowi się zachciało takiego tła, które dość trudno zrobić aby się powtarzało to jego sprawa, ja mam zrobić aby to wyglądało jak jest w pliku projektu. Ten post edytował MOniToR 6.02.2008, 18:44:05 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:19 |