![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 2 Dołączył: 15.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszę stworzyć tabelę dla produktów w sklepie internetowym, ale mam problem, ponieważ produkty mają różne cechy, np.
torebki: -kolor -szerokość -wysokość -długość paski: -kolor -szerokość -dł. całkowita -szerokość klamerki Zastanawiam się w jaki sposób to najlepiej rozwiązać. Czy dać jedną dużą tabelę z wszystkimi polami i wpisywać tylko te wartości, które są dla danego produktu, czy stworzyć jakąś dodatkową tabelę? Proszę o jakieś sugestie. :-) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie, powinieneś stworzyć dwie tabele, ale to też zależy od tego, ile rekordów będziesz tam przechowywał.
Jeśli nie miliony, to dwie spokojnie możesz zrobić, a jeśli więcej, to lepiej zrobić jedną. Dlaczego? Ponieważ przy ~1 milionie rekordów widoczna będzie już różnica pomiędzy jednym a dwoma zapytaniami. Poczytaj o normalizacji baz danych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Normalizacja_bazy_danych -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
WRONA.IT - pozycjonowanie stron www.ecyklopedia.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 21 Dołączył: 1.09.2006 Skąd: Edinburgh Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tu widze dwie tabelki. Jedna z torebkami, druga z paskami.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja tu widzę 2 tabelki. Jedna z produktami ( id_produktu, nazwa, cena, itd ), a druga z cechami produktu ( id_produktu, cecha_nazwa, cecha_wartość )
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 2 Dołączył: 15.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za odpowiedzi. Prawdopodobnie stworzę jedno pole w tabeli PRODUKTY i bedę tam wrzucał string z cechami produktów. Później funkcją explode powyciągam poszczególne atrybuty. Trochę przekombinowany sposób, ale niestety rodzaje produktów będą dodawane do tabeli, więc nie będę tworzył osobnych tabel dla każdego rodzaju produktu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:56 |