![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z cudzy słowami Zrobiłem stronkę która łączy się z mysql-em i umożliwia update rekordów tabeli do formularza w którym są wpisywane dane wysyłam rekord w ten sposób: echo "<td><a href=\"edit.php?id={$r['id']}&id={$r['tekst']} jednak gdy w tekst pojawi się cudzysłów to w polu odpowiadającym widzę tylko ; podczas gdy w bazie jest dłuższy tekst. Gdy robię updte tekstu z cudzysłowem jest wszysko ok. Co zrobić aby cudzysłów w polu teskt był widzoczny normalnie? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie qmam... podaj jakiś konkretny przykład... i naucz się stosować urlencode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual wobec danych wyświetlanych z bazy.
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład"
rekord przed update: Ala ma kota. pekord po update: Ala ma "kota. I przy ponownym update wszystko mi się wywala bo widze albo ;, albo Ala ma... Jak użyć htmlspecialchar w tej funkcji? function konwertuj($tekst) { $win = array("ą","ć","ę","ł","ń","ó","ś","ź","ż", "Ą","Ć","Ę","Ł","Ń","Ó","Ś","Ź","Ż","Ä™", "Ĺş", "\""); $uni = array("ą","ć","ę","ł","ń","ó", "ś","ź","ż","Ą","Ć","Ę", "Ł","Ń","Ó","Ś","Ź","Ż","ę","ź", """); for ( $i=0; $i < count($win);$i++) $win[$i]="/".$win[$i]."/"; $tekst = preg_replace($win, $uni, $tekst); return($tekst); } Bo po update mnożą mi się \ ---- Może trochę inaczej. Macie może jakiś manual gdzie jest opisane wszystko jak zrobić stronkę w php/mysql (insert/update/delete) żeby się poprawnie wyświetlały znaki polskie. Bo po insertach i update w różnych prezeglądarkach różnie wyglądają. Ten post edytował nexosg 4.02.2008, 15:30:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Macie może jakiś manual gdzie jest opisane wszystko jak zrobić stronkę w php/mysql (insert/update/delete) żeby się poprawnie wyświetlały znaki polskie. Bo po insertach i update w różnych prezeglądarkach różnie wyglądają. ehhh.. to jest po prostu Twoja niewiedza. Jeżeli kodowanie na stronie, z której dane są wysyłane do bazy, ustawisz na UTF-8, bazie danych każesz się łączyć z kodowaniem UTF-8 i zapisywać w niej dane również w UTF-8 to przy wyświetlaniu danych na stronie z tym kodowaniem polskie znaki będą zachowane. Twoje krzaki wynikają z różnic kodowania: 1) formularz -> baza, lub, 2) baza -> strona www Nie ma potrzeby używania jakichkolwiek śmiesznych funkcji typu konwertuj jeżeli kodowanie na każdej linii będzie zachowane takie samo. Co do [manual\]htmlspecialchars\[/manual\]. Naturalnie, że jeżeli tekst w bazie będzie posiadał " to przeglądarka uzna to jako koniec pola, które ma zawierać treść. Załóżmy, że w bazie masz: Kod Ala" ma kota Jeżeli wstawimy to do pola tekstowego, wyjdzie nam z tego taki kod:
czyli " ma kota" ginie bo jest poza value="". W PHP więc powinno wyświetlanie wyglądać tak:
Ten post edytował em1X 4.02.2008, 15:46:07 -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład" rekord przed update: Ala ma kota. pekord po update: Ala ma "kota. I przy ponownym update wszystko mi się wywala bo widze albo ;, albo Ala ma... Ja jakoś dalej tego nie widze... :/ Macie może jakiś manual gdzie jest opisane wszystko jak zrobić stronkę w php/mysql (insert/update/delete) żeby się poprawnie wyświetlały znaki polskie. Bo po insertach i update w różnych prezeglądarkach różnie wyglądają. Robi się normalnie... trzeba tylko uważać żeby kodowanie strony, pliku i bazy się zgadzało... a jak chcesz przesyłać tekst ze specjanlymi znakami poprzez URL to używaj funkcji urlencode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, chociaż to w ogóle poroniony pomysł jest IMHO... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 16 Dołączył: 19.07.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nalepiej wsawić po połączeniu taką linię:
za latin1 wstaw kodowanie twojej tabeli -------------------- |
|
|
![]()
|
|
1. Wiem że moja nie wiedza. Nigdy nie pisałem w php. Robię to pierwszy raz i nawet nigdy mnie do tego języka nie ciągnęło. Ale muszę.
2. Wiem że kodowanie. Z tym że nie wiem jak to poustawiać. Potrzebuję jakiś sensowny opis jak to zrobić |
|
|
![]()
|
|
Nalepiej wsawić po połączeniu taką linię:
za latin1 wstaw kodowanie twojej tabeli Standardem jest UTF8. Trzymajmy się standardów:
Napisałem dokładnie jak to zrobić. Przeczytaj ponownie. -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Ojej właśnie o coś takiego mi chodziło. Dzięki.
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:30 |