![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2005 Skąd: Byczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Czy sądzicie, iż warto swoje strony pisać w xhtml'u 2? Czy będzie to lepsze wyjście niż xHTML 1.1? Tak planuje znów zacząć się bawić web designem, jednak ta kwestia mnie bardzo ciekawi - a co wy na ten temat sądzicie? -------------------- hmmm.... :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to XHTML 2 juz wyszedl w finalnej wersji?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obawiam sie, że wszyscy "wielcy" inwestują w HTML5. A szkoda.
Poza tym chcesz pisać już w czymś czego jeszcze nie ma? |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Po pierwsze jeszcze nie ma xhtml'a 2 (dokładnie zamkniętej dokumentacji), a co dopiero o przeglądarkach obsługujących technologie xhtml2.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hwao ma racje. Działalność produkcyjna nie pozostawia miejsca na idealizm. Trzeba się dopasować do rynku albo się traci.
Offtopic: Własne projekty i XHTML 2 brzmi jakoś bardziej po polsku. Ten post edytował Jabol 4.02.2008, 00:51:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz nie inwestuj w nic innego jak XHTML 1.1. Trzeba poczekać aż ten sengment się ustabilizuje, nie mówiąć już o wsparciu dla HTML5 albo XHTML na które trochę trzeba będzie poczekać. Jeżeli już to obstawiałbym HTML5, bo jest zdecydowanie mniej utopijny i łatwiejszy w implementacji niż XHTML 2 i ma szerokie wsparcie wśród producentów przeglądarek.
Ten post edytował Kreton 4.02.2008, 20:29:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po za tym jest rozwijany przez WHATWG, do której należy Opera
![]() ![]() Ja też bym raczej stawiał na HTML5, nie licząc argumentu przedstawionego powyżej - argumenty te same. Ale patrząc na bulidy beta przeglądarek (przynajmniej Opera) to widać, że coś z tym robią. (ostatnio było coś o natywnym wsparciu dla <video> czy czymś tam) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście bardziej podoba mi się pomysł z XHTML 2. Ma być bardziej sformalizowany. To dobra wiadomość dla tych którzy piszą silniki na PHP. Najbardziej cieszy mnie:
- <hr> zostanie zastąpiony przez <separator>. Mam nadzieję, ze zmieni się coś też nei tylko w nazwie bo serce się kraje używając taga własnej konstrukcji <div class="separator"></div> ![]() - rezygnacja z systemu <h1> - <h5> - nowe tagi <section> <header> <nav> <footer> też mi tego brakowało. - Obiecujący jest też <canvas> Generalnie miód ![]() -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 11:11 |