![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, już kiedyś miałem problem ale nikt z tego forum mi nie pomógł więc piszę od nowa
![]() Pisząc w skrypcie php : ąęśćńźż na stronie wyświetla się šę�ćń�ż . Co powinienem zrobić? Ten tekst (ąęśćńźż) nie jest wyciągany z bazy tylko poprostu wyświetlony Echem. Ten post edytował CryWolf 3.02.2008, 15:17:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapisać plik skryptu w kodowaniu UTF-8... dodać do nagłówka strony informacje o kodowaniu w UTF-8... sprawdzić konfiguracje Apacha i PHP czy czegoś nie psują przypadkiem...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ten iso-8859-2? Czy to jakaś różnica? Aktualnie mam na apachu ale potem myślę przenieść na normalny serwer. I czy po ustawieniu tego kodowania wyciągane rekordu także będą przekodowywane, że będzie normalne ą,ę itp?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kodowanie pliku i header muszą sie zgadzać latin 2 jest polskim kodowaniem, jednak teraz wszyscy przerzucają sie na utf8
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli:
-Ustawić plik na utf-8 -Dać headera utf-8 To wszystko zeby i napisy z pozycji skryptu i te wyciagane z bazy byly normalne (ąęźńćś) ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kodowanie pliku i header muszą sie zgadzać latin 2 jest polskim kodowaniem, jednak teraz wszyscy przerzucają sie na utf8 A ja tam się nie przestawiłem na utf. Jeżeli nie wiesz jak zamienic kodowanie w pliku to polecam program Notatnik SP. Otwierasz plik. Naciszasz F11 i zapisujesz... Potem tylko do head dodajesz: Kod <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 10:24 |