![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2002 Skąd: Z US - Układ Słoneczny :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie danych mam tabele kategorii:
id, kategoria 1, z kraju 2, ze swiata 3, z okolicy oraz tabele newsow: id, kat, news 1, 3, tekst1 2, 3, tekst2 3, 3, tekst3 4, 1, tekst4 5, 1, tekst5 6, 1, tekst6 7, 2, tekst7 8, 1, tekst8 9, 1, tekst9 Odnosnie tabeli newsow, pole "kat" przydziela danego newsa do odpowiedniej kategorii. Potrzebuje wyciagnac np. 2 ostatnie newsy z kazdej kategorii. Aktualnie robie to tak, ze po kolei odwoluje sie do tabeli kategorii i wyswietlam poszczegolne rekordy (kategorie) i przy kazdym rekordzie dodatkowo wypisuje odpowiednia ilosc newsow do niej przypisanych. Czyli tak w skrocie (nie patrzec na skladnie, bo jest niepoprawna ![]() select * from kategorie # tutaj jest petla WHILE z ktorej dostaje po kolei id_kategorii { select * from newsy where kat='id_kategorii' LIMIT 0,2 } Widac, ze nie jest to dobre rozwiazanie, bo niepotrzebnie generuje spory ruch w bazie ;( Czy da sie to jakos inaczej rozwiazac ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie masz dostępu do crona? takie rzeczy wrzucaj do cache'u i uaktualniaj co jakiś czas.
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2002 Skąd: Z US - Układ Słoneczny :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam lepszy sposob
![]() ![]() ![]() ![]() Dzieki za pomysl z cronem, bo to dalo mi do myslenia ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:35 |