![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
obecnie rekord z bazy jest zamieniany na link i w przegladarce wygląda to tak:
Kod panel.php?gog=poczta&wiad=odczyt&antylopa&id=52 czyli, autor wiadomość "antylopa" id wiadomość w bazie to "52" odczyt wiadomość wygląda tak:
po kliknieciu w link który jest już odpowiednio zamieniony następuje przekierowanie do odczytu danej wiadomość
tylko teraz jak to zabezpieczyć odpowiednio aby w adresie przegladarki podczas odczytywania wiadomosc nie było ani informacji o nadawcy ani o ID wiadomosci. Próbowałem to dać "od_kogo" do sesji... ale jak dodać do niej ID wiadomość? czy są jakieś inne sposoby na to? Ten post edytował pijanyadmin 3.02.2008, 02:42:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 3 Dołączył: 14.07.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie możesz po prostu zarejestrować zmiennej sesyjnej $id_wiad ?
Rozumiem, że podany przez Ciebie listing dotyczy dwóch plików? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz sobie zrobić tak:
Czyli do sesji dodajemy tablicę ze spisem wierszy a w URLu przekazujemy indeks w tej tablicy a nie id... Potem w drugim skrypcie:
Uwaga: nie sprawdzane... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
emm pozmieniałem z id na id_wiad żeby się nie gubić i teraz mam coś takiego:
i żadna z wiadomośći nie jest wczytywana, choć w linkach działa poprawnie Ten post edytował pijanyadmin 3.02.2008, 13:00:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
emm pozmieniałem z id na id_wiad żeby się nie gubić i teraz mam coś takiego:
i żadna z wiadomośći nie jest wczytywana, choć w linkach działa poprawnie Zapomniałeś session_start();... ![]() |
|
|
![]()
|
|
nie zapomniałem
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Kod Array ( [4] => Array ( [id_wiad] => 44 [od_kogo] => ggg ) ) ggg to jest ostatnia wiadomosc od uzytkownika... |
|
|
![]()
|
|
No to nie wiem... kombinuj i szukaj błędu...
BTW: tu jest literówka czy tak ma być: $quer = mysql_query("SELECT * FROM `wiadomosci` WHERE `do_kogo` = '$login' ORDER BY `id` DESC"); |
|
|
![]()
|
|
jeszcze raz, nie poddałem się i prawie jestem chyba blisko...
wyświetla wiadomość bez problemu, jednak schody zaczynają się przy wyświetleniu konkretnej wiadomośći, czyli po klikniecu w link:
problem jest z zapytaniem do bazy o wyświetlenie konkretnej wiadomości... wpisałem już wszystkie kombinacje z sesji i zmiennych i... nic. Ten post edytował pijanyadmin 4.02.2008, 02:10:23 |
|
|
![]()
|
|
Spróbuj dostawić ciapki:
$_SESSION['id_mail'] w ogóle zawiera poprawne dane...? BTW, polecam się powoli przyzwyczajać do stosowania pojedyńczych cudzysłowów jak się odwołujesz do klucza tablicy... $wiersz['time'] zamiast $wiersz[time]... ![]() Ten post edytował nowotny 4.02.2008, 03:03:03 |
|
|
![]()
|
|
Baza
jak na moje oko wszytko jest ok? zmiana Kod '".$_SESSION['id_mail']."' nie pomogła... wczytywany jest drugi plik ale nie są odczytywane dane poprzez właśnie sesje... tak jakby jej nie było... Kod echo 'Od: <b>'.$q[nadawca].'</b> Nadana:<b>'.$q['time'].'</b><br />'; echo 'Temat: <b>'.$q['temat'].'</b><br />'; echo ''.$q['wiadomosc'].''; pozmieniałem to też z " " '' itp. ale niewiele to dało |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
w teorii to mają być dane... emm racja troche głupota... wczytuje dane przez
Kod $quer = mysql_query("SELECT * FROM `mail` WHERE `odbiorca` = '$login' ORDER BY `id_mail` DESC"); wiadomo, baza, kto ma to odebrać na podstawie $login itp. To jak zapisać do linku dane odebrane z bazy?
Ten post edytował pijanyadmin 4.02.2008, 11:33:29 |
|
|
![]()
|
|
To u mnie działa... na samym początku podałeś inne nazwy kolumn i w ogóle inną tabele... :/ a potem ja i tak postawiłem w złym miejscu unseta...
![]()
Z resztą, nie rozumiem po jakiego grzyba pierwotnie przesyłałeś nazwę użytkownika w URLu... jak masz id to resztę możesz sobie wyciągnąć z bazy... dodatkowo to dosyć niebezpieczne rozwiązanie... Aaa, i przy okazji: datę do bazy polecam sobie zapisywać w postaci uniksowego timestampa albo w tym Mysqlowym formacie... to co teraz masz bedzie bardzo trudno obrabiać... Ten post edytował nowotny 4.02.2008, 11:51:05 |
|
|
![]()
|
|
Z resztą, nie rozumiem po jakiego grzyba pierwotnie przesyłałeś nazwę użytkownika w URLu... jak masz id to resztę możesz sobie wyciągnąć z bazy... dodatkowo to dosyć niebezpieczne rozwiązanie... Z prostego powodu, mam problem ze zmianą sesji aby na podstawie id, były odczytywana reszta danych, teraz jest tak:
czyli odebranie danych z formularza, porównanie loginu i hasła z bazą, oraz przekierowanie do odpowiedniej storny gdzie:
czyli na postawie loginu z sesji, porównanie go z bazą i odpowiednio przypisane dane do tego, w razie jakieś błedu/braku sesji przekierowanie do odpowieneij strony, w tym przypadku "'index.php?sdd=logowanie" i poprostu nie wiem jak zamienic Kod $login = $_SESSION['login']; na Kod $ld = $_SESSION['id']; a potem odczytać to jako Kod $query = mysql_query("SELECT * FROM userdata WHERE id = '$id'");
|
|
|
![]()
|
|
A tak nie może być...?
|
|
|
![]()
|
|
emm a jak wtedy mam to odczytać po zalogowaniu?
|
|
|
![]()
|
|
No tak, nie...?
Nie do końca rozumiem co masz na myśli... :/ |
|
|
![]()
|
|
emm ok mój błąd, tylko że teraz się namieszało troche... musze pozmieniać i dodać nową baze z nazwą użytkownika który wysłał wiadomość?
aby link i odczyt był prawidłowy?
Ten post edytował pijanyadmin 4.02.2008, 20:45:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:19 |