![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanownych Panów
![]() W celu lepszego zrozumiania OOP w php, a mianowicie dziedzieczenia i interfejsów postanowiłem stworzyć mechanizm do wyciągania i dodawania rekordów do bazy danych. Oczywiście obecnie klasa nie wykonuje żadnych działań na bazie danych ,ale chodziło mi sam fakt zrozumiania wyżej wymienionych mechanizmów w OOP. Moje pytanie do Was brzmi tak, czy konstrukcja tej klasy idzie w dobrym kierunku jeśli chodzi o OOP. Czy jednak moje rozumienie tej dziedziny nie jest zbyt dobre jeśli tak to jakie rozwiązania proponujecie aby lepiej zrozumieć tą kwestię. Przeczytałem temat OOP. Interfejsy oraz klasy abstrakcyjne ale tutaj jest ogólnie poruszany temat OOP który trochę mi pomogł ale jednak nie do końca. W tym temacie chce poruszyć tylko i wyłacznie obecną klasę którą za chwilę zaprezentuję a nie ogólne zagadnienia związane o OOP. Ewentualne propozycję mają dotyczyć tylko i wyłącznie tego kodu: Klasa SQL:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, na pewno się przyda. Tylko mi nie zalęzy na tym bo dostać gotową klasę do ręki i nadal nie rozumieć o co chodzi w OOP, ale na przykładzie mojej klasy zrozumieć dokładnie OOP.
Dokładnie, czy moja konstrukcja jest dobra albo nie i dlaczego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz budować zapytania używając obiektów użyj bardziej elastycznej struktury. Jeśli chcesz odczytywać dane to Creole jest bardzo dobrym miejscem na pozyskiwanie pomysłów.
Unikaj przede wszysykim wymuszonego dziedziczenia (użyj interfejsu i klas abstrakcyjnych). Przykładowy diagram (machnięty na szybko): ![]() Bardzo fajnie wygląda Criteria 2.0 z Propela. Przykłady prosto ze strony:
-------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
przenosze i daje tutaj
-------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:46 |