![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Z PHP jestem zielony. Dopiero się uczę. Napisałem malutki skrypcik wyświetlania podstron po przekazaniu odpowiedniego parametru. Mój wykładowca powiedział mi, że powinienem to zrobić za pomocą tablicy asocjacyjnej i pętli while... Może mi ktoś pomóc w zrobieniu takiego czegoś?
Ma to być strona internetowa mająca stały nagłówek, stopkę i menu, a za pomocą odpowiedniego parametru mają się wyświetlać podstrony. Skrypt wygląda tak: Cytat <?php
require ('naglowek.inc'); // wstawia nagłówek (początek strony) ?> <td class="lewa" valign="top"> <?php require ('menu.inc'); //wstawia menu ?> </td> <td class="prawa" valign="top"> <?php // wyświetlanie podstron: if(empty($_GET['id']) or $_GET['id']=="start"){ // w przypadku braku parametru lub wprowadzeniu include("start.html"); // parametru "?id=start" } // wstawi zawartość pliku "start.html" if($_GET['id']=="informacje"){ // po wprowadzeniu parametru "?id=informacje" include("informacje.html"); // wstawi zawartość pliku "informacje.html" } if($_GET['id']=="silnik"){ // po wprowadzeniu parametru "?id=silnik" include("silnik.html"); // wstawi zawartość pliku "silnik.html" } if($_GET['id']=="zawieszenie_kola"){ // po wprowadzeniu parametru "?id=zawieszenie_kola" include("zawieszenie_kola.html"); // wstawi zawartość pliku "zawieszenie_kola.html" } if($_GET['id']=="elektronika"){ // po wprowadzeniu parametru "?id=elektronika" include("elektronika.html"); // wstawi zawartość pliku "elektronika.html" } if($_GET['id']=="nadwozie"){ // po wprowadzeniu parametru "?id=nadwozie" include("nadwozie.html"); // wstawi zawartość pliku "nadwozie.html" } if($_GET['id']=="bezpieczenstwo"){ // po wprowadzeniu parametru "?id=bezpieczenstwo" include("bezpieczenstwo.html"); // wstawi zawartość pliku "bezpieczenstwo.html" } if($_GET['id']=="galeria"){ // po wprowadzeniu parametru "?id=galeria" include("galeria.html"); // wstawi zawartość pliku "galeria.html" } require ('stopka.inc'); //wstawia stopkę (koniec) ?>
Powód edycji: dodałem tag (cysiaczek)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Przenoszę na Przedszkole
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki prosty kod:
Tablica asocjacyjna jest, ale pętla while (?) tutaj chyba nie pasuje... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:39 |