![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebował sobie zrobić coś takiego jak w temacie, i znalazłem sobie gotowca, bo sam niestety nie potrafie czegoś takiego zrobić, ale mam następujący błąd: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /var/www/stat/index.php on line 97
92 <form> 93 <table align="center" bgcolor=black cellpadding="4"> 94 <tr bgcolor="#94ABC0" align=center><td colspan="5"><b>Parametry</b> 95 <tr bgcolor="#EDEDED"> 96 <td>Sortuj według <select name="sortuj"> 97 <option value="wchodzacy" <?php if ($_REQUEST['sortuj'] == "wchodzacy") print "selected"?>>wchodzacy</option> 98 <option value="wychodzacy" <?php if ($_REQUEST['sortuj'] == "wychodzacy") print "selected"?>>wychodzacy</option> 99 <option value="stosunek" <?php if ($_REQUEST['sortuj'] == "stosunek") print "selected"?>>stosunek wychodzacy : wchodzacy</option> 100 </select> 101 <td>Jednostki <select name="jednostki"> 102 <option value="">automatycznie</option> 103 <option value="k" <?php if ($_REQUEST['jednostki'] == "k") print "selected"?>>kB</option> 104 <option value="M" <?php if ($_REQUEST['jednostki'] == "M") print "selected"?>>MB</option> 105 <option value="G" <?php if ($_REQUEST['jednostki'] == "G") print "selected"?>>GB</option> 106 </select> 107 <td><input type=submit value="OK!"> Fragment z teoretycznym błędem pełen kod jest tutaj: http://www.barbara.eu.org/~quaker/ipt_acco....html.po#AEN196 Nie bardzo wiem w czym tkwi problem może ktoś będzie w stanie mi pomóc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pierwszy rzut oka po print "selected" brak średnika, powinno być:
Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodałem ; ale dalej to samo i ta sama linia
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a gdzie drugie ()?
Kod <?php if ($_REQUEST['sortuj'] == "wchodzacy") (print "selected";)?> ...i tak samo reszta Ten post edytował Lion_87 1.02.2008, 19:54:51 |
|
|
![]()
|
|
Dodałem i dalej to samo
Nikt nie potrafi mi pomóc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 6 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kod <?php if ($_REQUEST['sortuj'] == "wchodzacy") {print "selected";}?> Zamien ( na { |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ani spacje ani {} nic nie zmienia dalej ten sam komunikat z tym samym błędem :/ i tej samej linii
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 2 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamień analogicznie te wszystkie IFy bo w każdym masz błąd... Zamieniłem Ci print na echo, bo to bardziej optymalna funkcja. btw. Przykład nowotnego nie działa z powodu tego fragmentu:
Po funkcji ZAWSZE należy umieścić srednik... I dla czystości kodu przez tagiem zamykającym kod php czyli ?> powinno się zostawić spację. Dlaczego? Bo znak zapytania pełni również funkcję IFa w niektórych sytuacjach, a dokładniej takich kiedy funkcji nie zamknie się średnikiem. Np:
Twój kod zwracał, że nieoczekiwany napis bo po tym znaku zapytania spodziewało się instrukcji w przypadku spełnienia warunku (czyli poprawnego wykonania funkcji print). Ten post edytował Snowak 3.02.2008, 00:49:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:51 |