![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK. Mamy mały problem. Planujemy właśnie bazę do pewnego projektu.
Jak to mówią gdzie polaków dwóch tam trzy zdania ![]() Nie możemy dojść do porozumienia wiec postanowiłem aby zapytać kogoś z zewnątrz... Chciałbym was poprosić o podanie które z przedstawionych przezemnie rozwiązań będzie działać szybciej... Projekt to coś w stylu bazy firm. Wiadomo może sie rozrosnąć (wiadomo też że nie musi... ale lepiej pomysleć o optymalizacji na początku dlatego zakładamy że sie rozrośnie...) Przyjmijmy że będziemy mieli około 5000 rekordów. (sprawdzałem po innych takich projektach jest nawet i ponad 10000 ![]() problem pojawił się przy zaplanowaniu bazy danych w skrucie przyjmijmy ze informacje jakie chcemy przechować to: nazwa firmy i branża i wszelkie_różności z powodu przeznaczenia projektu - nawet budowy samego layouta gdzie w menu na pierwszej stronie są kategorie (nie wspominając o wyszukiwarkach) bardzo czesto bede musiał z bazy wybierać firmy z danej branży praktycznie każde wejscie na strone = wybranie informacji o firmach z danej branży... pierwsza propozycja jest taka aby trzymać to wszystko w jednej tabeli wiec tak jak leci: ------------------------------------------------- ID | Nazwa firmy | Branża | wszelkie_różności | ------------------------------------------------- 1 | bla bla bla | kompy | @#$%^&*()_%^ | ************************************** 5000 | rla rla bra | moto | @#$%^&*()_%^ | wedłóg mnie każdorazowe przeszukiwanie tej tabeli po to by wybrać firmy z danej branży potrwa dłużej niżeli: (pomysł nr. 2) utworzenie w bazie tabeli do karzdej branży: $tabela kompy --------------------------------------- ID | Nazwa firmy | wszelkie_różności | --------------------------------------- 1 | bla bla bla | @#$%^&*()_%^ | ****************************** 500 | rla rla bra | @#$%^&*()_%^ | $tabela motoryzacja --------------------------------------- ID | Nazwa firmy | wszelkie_różności | --------------------------------------- 1 | bla bla bla | @#$%^&*()_%^ | ****************************** 500 | rla rla bra | @#$%^&*()_%^ | $tabela budownictwo --------------------------------------- ID | Nazwa firmy | wszelkie_różności | --------------------------------------- 1 | bla bla bla | @#$%^&*()_%^ | ****************************** 500 | rla rla bra | @#$%^&*()_%^ | wtedy wybieram wszystkie rekordy z tabeli która mnie interesune (czyli z branży która mnie interesuje) - według mnie takie coś będzie szybsze i praktyczniejsze - ale oczywiście moge się mylić - dlatego proszę was o opinie. Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:58 |