![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2007 Skąd: Czechowice-Dziedzice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam wielkiego problema
![]() Pojechalem zbyt ambitnie z tematem pracy inz. (System magazynowy w firmie) i jakos stanalem w miejscu a obrona za miesiac. Przejdzmy do konkretow: mam baze danych towary ktora zawiera wieleeee tabel (kazdy dodany towar na magazyn to nowa tabela) Kazda z tabel zawiera komorki: Numer int(11) Tak NULL Kod_towaru varchar(10) Tak NULL Kategoria text Tak NULL Nazwa text Tak NULL Opis text Tak NULL Ilosc int(11) Tak NULL Jednostka text Tak NULL Dostawca text Tak NULL Minimum int(11) Tak NULL Data date Potrzebuje wyswietlic na stronie towar ktory mam przyjety na magazyn. Czyli nazwy tabel oraz do tego wartos komorki Ilosc (obok kazdej nazwy). Nazwy towaru (czyli nazwy tabel) wyciagam za pomoca:
To wyswietla mi ladnie wszystkie nazwy tabel. Ale jak do tego wyciagnac jeszcze wartosc kmorki Ilosc. A moze jest jakas prosciejsza metoda/rozwiazanie zapisu danych ![]() Prosze o pomoc bo moje inz. wisi na wlosku ![]() THX |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 6 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: Pyskowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie rozwiązanie, że każdy towar jest nową tabelą jest co najmniej niezbyt ładne. Jeśli obrona za miesiąc, to pewnie już za późno na takie zmiany, ale lepiej byłoby zrobić osobno tabelę towar, w której byłyby główne dane o towarach. W ogóle nie rozumiem koncepcji wielu tabel - skoro można by to trzymać w jednej i dużo łatwiej wyciągać wszystko selectami po tabeli a nie po wielu tabelach
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2007 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja takze uważam, że tworzenie osobnej tabeli dla każdego nowego towaru to porażaka jesli na magazynie bedzie 15.000 produktów to w bazie będziesz mial ponad 15.000 tabel .... to nie bedzie raczej optymalne dzialanie
Przy projektowaniu bazy danych nalezy rozbijac ja na logiczne czesci np: Tabela Towary ma zawierac podstawowe informacje o towarze moga to byc pola np: id_towaru nazwa_towaru cena_towaru waga_towaru id_dostawcy id_kategorii Tabela Dostawcy zawiera info o dostawcach: id_dostawcy nazwa Tabela kategorie id_kategorii nazwa w ten sposob jeden rekord bedzie w tabeli Towary bedzie symbolizowal jeden towar na magazynie, Tabela nie bedzie przechowywac nazw kategorii tylko jej identyfikator liczbowy dzieki czemu zmniejszy to objetosc bazy i przyspieszy operacje na niej podobnie jest z dostawcami itd... -------------------- www.noels.ovh.org
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2007 Skąd: Czechowice-Dziedzice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie rozwiązanie, że każdy towar jest nową tabelą jest co najmniej niezbyt ładne. Jeśli obrona za miesiąc, to pewnie już za późno na takie zmiany, ale lepiej byłoby zrobić osobno tabelę towar, w której byłyby główne dane o towarach. W ogóle nie rozumiem koncepcji wielu tabel - skoro można by to trzymać w jednej i dużo łatwiej wyciągać wszystko selectami po tabeli a nie po wielu tabelach Generalnie tez sie z tym zgadzam, nawet na poczatku tak robilem ale pozniej pojawil sie problem. Przy jednej tabeli towary mialem komorki: kod, nazwa, dostawca ilosc i tu rodzil sie problem, przy takim ukladzie nie da sie zrobic histori karty produkt. Czyli jak mam produkt Obuwie robocze to mam podglad kiedy ile doszlo na stan a kiedy i ile bylo pobierane Przy jednej tabeli ze wszystkimi towarami jest to malo realne, no chyba ze sie myle i oczyms nie wiem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i tu rodzil sie problem, przy takim ukladzie nie da sie zrobic histori karty produkt. Da się... wszystko się da... ![]() Czyli jak mam produkt Obuwie robocze to mam podglad kiedy ile doszlo na stan a kiedy i ile bylo pobierane Przy jednej tabeli ze wszystkimi towarami jest to malo realne, no chyba ze sie myle i oczyms nie wiem. No to robisz dwie dodatkowe tabele 'przyjecia_towaru' i 'wydania_towaru' z kolumnami: ID_tranzakcji ID_towaru sztuk ID_dostawcy //w tablicy przyjęć ID_odbiorcy //w tablicy wydań + ewentualnie jakieś dodatkowe kolumny i masz historię przyjęć i wydań towarów... ![]() Ten post edytował nowotny 2.02.2008, 16:37:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:08 |