![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2006 Skąd: Żary Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytałem manuala i szukałem w internecie sposobu wyciągnięcia fragmentu ciągu, ze środka za pomocą preg_match i jedyny przykład, który obrazuje, to co mam zamiar zrobić, to ten:
Jednak, próbowałem, go tak zmodyfikować by z poniższego ciągu wyciągnąć wartość Nick i Nick2. Cytat Temat: Nick wysłał wiadomość do Nick2 Jednak nie wiem na jakiej zasadzie mam umieszczać te znaki (/[^.]+\.[^.]+$/) by działało poprawnie. Proszę o pomoc, chciałbym to przeanalizować i zrozumieć. Lub inaczej, w jaki sposób mogę przypisywać do zmiennej część fragmentu ciągu, który będzie się zmieniał niezależnie ode mnie np, zostanie wprowadzany po przez formularz? Ten post edytował Krisu 30.01.2008, 19:06:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 27 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/manual/pl/function.preg-match.php
albo zainteresuj się także eregi http://pl.php.net/eregi
Ten post edytował xbigos 30.01.2008, 16:30:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2006 Skąd: Żary Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/manual/pl/function.preg-match.php albo zainteresuj się także eregi http://pl.php.net/eregi
No tak, ale przecież nie przypiszę Nick do zmiennej $zmienna, bo w każdej chwili ten nick może się zmienić, a ja właśnie szukam sposobu, jak go wyłuskać z tego ciągu znaków. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Morąg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem dokladnie czy o to ci chodzi ale ja bym to tak zrobil:
Ten post edytował gutek84 30.01.2008, 16:38:06 |
|
|
![]()
|
|
Przedstawię swój problem na konkretnym przykładzie.
Ciąg znaków: Cytat Temat: Village of Grimness zaatakował/a ADAMS i teraz chciałbym przypisać wartości do zniennych. Cytat $zmienna1 = "Village of Grimness"; $zmienna2 = "ADAMS"; Zauważmy jednak, że te wartości się zmieniają... jedynymi stałymi są: Cytat Temat: oraz zaatakował/a
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Morąg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak masz konkretny ciag znakow i zawsze wyglada tak samo to skorzystaj z explode. Tak jak napisalem wyzej tylko przypisz odpowiednie wyniki do zmiennych np.
|
|
|
![]()
|
|
W sumie to racja, nie pomyslalem o tym, bo skupiłem sie na funkcji preg_match
![]() Dzięki za pomoc, ale jeśli jeszcze wiesz jak zrobić to za pomocą w/w funkcji to byłbym wdzięczny ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czemu sie uparles na preg_match! Jesli chcesz to jest taka metoda:
'/ /' - tu jest string lamiacy, mozesz wpisac cokolwiek, lecz nie sprawdzalem dla 2 rodzjow stringow w stringu, musisz pokombinowac! explode jest najszypsza metoda do dzielenia stringa! pozdrawiam Ten post edytował gutek84 30.01.2008, 17:13:56 |
|
|
![]()
|
|
Po prostu chiałem się nauczyć
![]() Co do Twojego przykładu, to drugiej zmiennej nie można tak przypisać, więc zrobiłem to trochę inaczej, ale działa:
Trochę na okrętkę. No i dzięki za to preg_match, napewno się przyda. Pozdrawiam i dzięki za pomoc, zostawiam też punkt pomógł. Chodziło mnie o takie rozwiązanie ![]()
Co wreszcie daje zamierzony efekt ![]() Ten post edytował Krisu 30.01.2008, 17:20:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 08:35 |