![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--michu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
problem jest nastepujacy mam skrypt, który wstawia przezroczytego pnga. Wszystko jest ok o ile ten png nie jest PNG24. Wowczas przeźroczyta czesc obrazka zamienia sie w biala czesc. Korzystam z funkcji imagecopy. PNG przgotowywuje w photosgopie. Czy da sie to jakos ominac? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 6 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: Pyskowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wiem MSIE nie pokazuje przeźroczystości PNG-ów.. może tutaj tkwi problem ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak rozumiem, z otwartego obrazka przez imgcopy wklejasz coś do obrazka z imagecreate...
Problem w tym, że obrazek z imagecreate(truecolor) nie ma przeźroczystego tła. Wypełnij więc przed imgcopy nowy obrazek przeźroczystym kolorem:
Jakbyś dalej nie umiał dać sobie rady, pisze na gg:1825740 - chętnie pomogę. Pozdrawiam |
|
|
--michu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
DALEJ NIESTEY IMPORTOWANY OBRAZEK MA BIALE TLO
![]()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby mieć kanał alpha musisz używać imagecreatetruecolor.
Sposób z wypełnianiem kanałem alpha dotyczy sytuacji, gdybyś chciał mieć obrazek wynikowy z przeźroczystym tłem - czyli to co ci podałem wcześniej wrzucasz zamiast tego niebieskiego koloru. Pozdrawiam
|
|
|
--michu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
andrzejmarek - jestes wspaniały! dziki wielkie!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 10:12 |