![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy, że mam wysokość 800px i chciałbym, aby wyświetliło się na niej tyle zdjęć, ile się zmieści, czyli np. 3 o wysokościach 300,200,300 lub 4 o wys. 200,200,300,100. Zdjęcia są różne, czyli np. na jednej stronie będą 3 zdjęcia, na drugiej może być 5.
Nazwy plików są pobierane z bazy. Fragment, jak na razie mam, z tym, że tu na sztywno są ustawione 3 na stronę:
pzdr Może zobrazuje: http://pytak.no-ip.org/~trudny/motocykl/en...ain=1&id=25 Tutaj powinny być 2 fotki, żeby strona po prostu się nie rozciągała. A tu mogło by być jedno więcej: http://pytak.no-ip.org/~trudny/motocykl/en...id=25&str=2 -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 6 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: Pyskowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby trzymać w bazie poza nazwą zdjęcia jego wymiary - a przynajmniej wysokość (np pole height) i rozwiązanie byłoby wtedy następujące :
Wyciągasz z bazy więcej zdjęć niż potrzebujesz, w php sprawdzasz ile wejdzie :
w tablicy $pics masz kolejne obrazy, które wyświetlisz na danej stronie sizeof($pics) będzie informacją ile obrazów na prawdę wyświetlasz i o tyle zwiększysz zmienną $first |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie
![]() Przekazuję 2 zmienne $first i $back (poprzednia strona). Z linkiem do następnej strony nie ma problemu. Do poprzedniej jako $first ustawiam aktualną $back, a nie wiem, co wstawić w $back w linku do poprzedniej strony.
Jeszcze raz dzięki za odp; pzdr -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:29 |