![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosze o pomoc, tzn. o wytlumaczenie co po kolei robic, aby powstalo cos takiego (nie prosze o gotowy kod):
1. W formularzu wpisujemy dane dotyczace wpisu: dana_1, dana_2, itd. Zapisujemy go do pliku. 2. Wyswietlamy tylko wybrane dane z tego pliku (np. w tabelce): Kod wpis_1_dana_1 wpis_1_dana_3 wpis_1_dana_7 wpis_2_dana_1 wpis_2_dana_3 wpis_2_dana_7 wpis_3_dana_1 wpis_3_dana_3 wpis_3_dana_7 wpis_4_dana_1 wpis_4_dana_3 wpis_4_dana_7 3. Po kliknieciu na dany wpis, nastepuje przejscie do strony, gdzie wyswietla sie wszystkie dane o wpisie. 4. Mozliwosc edycji i usuwania wpisow, np.: Kod wpis_1_dana_1 wpis_1_dana_3 wpis_1_dana_7 edytuj usun Zalezy mi, aby zrobic to w PHP. Teoretycznie wiam jak zrobic punkt 1 i 2, ale chcialbym sprawdzic czy dobrze mysle. Z gory dziekuje Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy nie prościej jest to zrobić z wykorzystaniem bazy danych??
Tworzysz 2 tabele 1 WPISY 2 DANA W tabeli DANA masz wszystkie dane o wpisie, natomiast do tabeli WPISY dodajesz id pól w bazie DANA na zasadzie relacyjności. A potem to już tylko odpowiednie zapytania do sql i już. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak pisalem, zalezy mi na PHP. Chcialbym, aby skrypt byl bardziej "portable"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Teoretycznie wiam jak zrobic punkt 1 i 2 To napisz, co i jak wykombinowałeś, to ci ewentualnie powiem, czy dobrze myślisz. Bo tak, to nie za bardzo potrafię i pomóc, ja zawsze robię z wykorzystaniem bazy danych. Ale jeśli chcesz zrobić program "portable", to musisz wykorzystać pliki i już pisać skrypty, które będą te pliki obsługiwać. Ten post edytował puz219 29.01.2008, 20:11:32 |
|
|
![]()
|
|
Dodaj.php:
Lista.php:
Nie wiem tylko w jaki sposob wykorzystac to (i czy w ogole sie da), aby zrobic punkty 3 i 4. Ten post edytował Macieqqq 29.01.2008, 20:52:01 |
|
|
![]()
|
|
No to spróbuj tak:
w pliku dodaj.php na końcu daj przecinek, a nie przejście do nowej linii
Teraz w pliku lista.php, przy pobieraniu wartości z pliku, odpowiednio modyfikujesz $exp, tak, żeby po 3 wartościach dawało linie <hr>, a w przeciwnym wypadku dajesz "-", np. tak:
Musisz tylko trochę pokombinować z modulo, bo rekordy w tablicy są liczone od 0 i jak zostawisz tak, jak napisałem, to zaraz po pierwszym rekordzie wyświetli ci linię, bo 0/3 nie daje żadnej reszty, więc warunek jest prawdziwy i wyświetli ci linię. A jeśli chcesz, żeby mieć szczegóły danego rekordu po kliknięciu na link, to możesz stworzyć pliki o takiej nazwie jak $dana1, $dana2, itd. i potem w pliku lista.php w pętli for dajesz tak:
Teraz tworzysz plik pokaz_szczegoly.php i dajesz na początek np. coś takiego: , a w dalszej części kodu, to wczytasz plik, za pomocą explode wczytasz dane do tablicy i potem wyświetlisz w żądany przez ciebie sposób. Co do edycji i usuwania rekordów, to zauważ, że jeśli plik wpisy.txt podzielisz względem przecinków, to każde dodane przez ciebie dane mają klucze, np. 0-2 - pierwsza linijka, 3-5 - druga linijka, 6-8 - trzecia linijka, itd. Więc teraz możesz do każdej linijki stworzyć link edytuj i usuń, do którego dodasz parametr z początkowym i końcowym kluczem, np. coś takiego
tylko, że zamiast 0 i 2 zrobisz, tak, żeby automatycznie liczyło ci początek i koniec, a w pliku edit.php, robisz formularz, taki jak w pliku dodaj.php, tylko, że możesz jeszcze do niego dodać wartości pobrane z pliku wpisy.txt, dla odpowiednich kluczy
Teraz po kliknięciu w edytuj, dane są wysyłane do pliku przetworz_edytuj.php, w którym najpierw wczytasz do zmiennej wartości z pliku wpisy.txt do miejsca, w którym zaczyna sie edycja, np. w taki sposób:
Teraz to juz tylko zapisujesz do pliku wpisy.txt zmienną $edytowane_wartosci, tylko nie dodając na końcu pliku, tylko zamieniając zawartość pliku na zawartośc zmiennej $edytowane_wartosci. Usuwanie robisz w podobny sposób, tylko, że usuwasz tą linię np. 0-2, resztę zapisujesz do zmiennej np. $usuniete_wartosci i znów podmieniasz zawartość pliku wpisy.txt na zawartość zmiennej $usuniete_wartosci. I to by było na tyle. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam. Ten post edytował puz219 30.01.2008, 11:46:40 |
|
|
![]()
|
|
puz219, wydaje mi sie, ze zrobiles to tylko dla 3 wpisow, ale moge sie mylic. Troche skomplikowane...
Wydaje mi sie, ze zrobilem cos prostszeego, ale mam problemy... Pokaz.php:
Skasuj.php:
Tylko w Operze, po tym jak klikne "Pokaz liste" zawartosc listy sie nie odswieza (widac skasowany wiersz) - efekt daje dopiero reczne odswiezenie. Jest na to jakis sposob? Znalazlem takie rozwiazanie, ale nie wiem czy jest odpowiednie:
oraz Czy mozecie mi pokazac jak w tym skrypcie modyfikowac dany wpis w pliku? Link zrobilem jak widac taki, jak przy usuwaniu: A wiec w pliku edytuj.php musialby sie zanlezc formularz, ktory odczyta dane z danego wersu w pliku, a nastepnie nadpisze zmienione dane. Przeczytalem, ze trzeba usunac dany wpis i zastapic go nowym. Mozecie pokazac? Z gory dziekuje Pozdrawiam Ten post edytował Macieqqq 30.01.2008, 22:08:54 |
|
|
![]()
|
|
A co to dokładnie ma być za program, do czego??
|
|
|
![]()
|
|
Udalo mi sie zrobic plik edytuj.php:
1. Jak zmodyfikowac kod, aby nie pojawial sie formularz po edycji, a np. sam napis "Plik zostal wyedytowany"? 2. Gdy tylko "wejde" w plik edytuj.php, wpis zostanie usuniety, nawet gdy nie dodam nowego. Co na to poradzic? Chyba trzeba jakos przekazac skryptowi, zeby usunal wpis i dodal nastepny dopiero po wcisnieciu przycisku "edytuj"? 3. Jak zmodyfikowac ten skrypt, aby dane byly nadpisywane w tej samej linii? W sumie mi na tym nie zalezy, bardziej na sortowaniu, wtedy nie bedzie dla mnie wazne czy dane sa w tej samej linii co byly. Zapytam tak - jak posortowac dane, np. wedlug drugiej kolumny? Pozdrawiam Ten post edytował Macieqqq 31.01.2008, 21:45:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 18:27 |