![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam strone w postaci: TOP MENU i poniżej dwie wersje okna głównego: albo: z dwiema kolumnami albo: z trzema kolumnami zrobiłem to na zasadzie includów:
i wchodzac na strone .../index.php ładuje mi się standardowo index.php?ver=1 ale w pliku ver1.php mam kolejne includy:
i tutaj już pojawia się problem bo nie chce ładować standardowo ?pid=1 Po wejściu w .../index.php ścieżka powinna wyglądać tak: .../index.php?ver=1&pid=1 Ktoś wie jak uzyskać taki efekt ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety nie o to chodzi...
te dwie linijki mam już uwzględnione w pliku index.php... z resztą nawet jak dodaje tak jak napisałeś to i tak dalej nic nie daje... Jakieś inne sugestie ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze zrozumiałem (chociaż jakoś tego nie czuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ) to Twój problem polega na tym że zmienną $ver ostawiasz w pliku index.php a zmienną $pid ustawiasz z pliku includowanym a chciałbyś aby zmienne te były już widoczne w URL'u zanim zaincludujesz pliki ? Jeżeli tak to nie pozostaje nic innego jak sprawdzanie warunków dotyczących zmiennej $pid przenieść do pliku index.php.
Jeżeli źle Ciebie zrozumiałem to przepraszam i proszę o bardziej szczegółowe wyjaśnienie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opisz M@X dokładniej problem, bo mamy problem ze kminieniem, o co chodzi.
Pamiętaj, że nie ma sensu przesyłać w URL'u zmiennych z includowanymi plikami. To nie jest, że PHP jest do bani, nie pozwala na przykład na:
Bo i po co przesyłać coś przez HTTP, skoro masz do tego dostęp z poziomu skrypty. Include tylko "wkleja" kod, więc jeżeli masz:
|
|
|
![]()
|
|
hmmm chyba dobrze mnie zrozumiałeś.. chociaz ja sam chyba ciebie nie do konca zrozumiałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
tak naprawde to gdy łąduje strone .../index.php powinno w standardzie załadować $ver któa jest w pliku index.php oraz zmienną: $pid która jest w includowanym pliku. Myślałem że to powinno tak działać: if(!isset ale ładuje tylko pierwszą zmienną... Ten post edytował M@X 28.01.2008, 20:24:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie możesz zobaczyć zmiennej, w pliku index.php która pochodzi z innego includowanego pliku PRZED zaincludowaniem go. Takie rzeczy to tylko w Erze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Może w wersji PHP 9.2.19 będzie moduł wróżki. Zrób sobie plik np. config.php w ktorym będziesz ustawiał domyślne wartości i includuj go przed wszystkimi działaniami i wtedy w każdym następnym załączanym pliku będziesz miał do tych zmiennych dostęp.
Ten post edytował arecki 28.01.2008, 20:25:43 |
|
|
![]()
|
|
chyba zrozumiałem że jednak to o co mi chodzi jest niemożliwe... :/
ale można troszke bardziej wyjaśnić tego config.php ? co i jak tam załadować ? |
|
|
![]()
|
|
To był taki tylko obrazowy przykład aby pokazać że można zrealizować to co chcesz w inny sposób. Generalnie nie wiem co Ci się nie podoba w URL'u że koniecznie musi mieć podane oba warunki...
|
|
|
![]()
|
|
Wszytsko jest ok.. i wlasnie o to mi chodzi aby miał obydwa warunki w postaci: .../index.php?ver=1&pid=1
jeśli sie wpisze taki adres w przeglądarce to wszystko jest ok... ale cały problem w tym że po wpisaniu w przeglądarce samego: .../index.php nie łąduje standardowo tych dwóch zmiennych.. tylko pierwszą... |
|
|
![]()
|
|
W takim bądź razie musisz teraz się zastanowić w którym miejscu potrzebujesz zmiennej $pid. Bo jeżeli sprawdzasz ją tylko w pliku ver1.php to nie ma problemu. Możesz zostawić tak jak jest. A jeżeli wykorzystujesz ją w innych plikach załączanych przed include('ver1.php'); to musisz sprawdzenie zrobić wcześniej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak ma być okey. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:06 |