![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 1 Dołączył: 28.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak zrobić, żeby po wysłaniu danych do bazy formularz czyścił mi się automatycznie. Czy ktoś może wie jak to rozwiązać?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wysyłasz go przez AJAX?
-------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o odpowiedź na pytanie to odpowiem że JA wiem
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wysyłając ajaxem i tak nie zapamięta, więc po co te pytania.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak sobie oprogramujesz to zapamięta
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 32 Dołączył: 20.01.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jeżeli używasz formularza z HTML, gdy już wykorzystasz dane, przed pokazaniem od nowa formularzu wpisujesz takie coś:
I tak dla każdego pola. Jeżeli to ewentualnie nie zadziała (chociaż u mnie działa) możesz też po prostu wstawić do zmiennej $_POST[nazwa_pola] pusty string, czyli:
Ten post edytował smietek 28.01.2008, 20:59:01 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 1 Dołączył: 28.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Arecki do wysyłania danych z formularza używam następującego kodu:
Kod print '<div class="naglowek"><b>Klienci</b></div><br>'; print '<div class="naglowekpod"><b> Nowy klient:</b></div><br>'; print '<table cellspacing="10" cellpadding="5" border="0"><tr><td><table cellspacing="10" cellpadding="10" border="1" class="tabela"><tr><td><table cellspacing="10" cellpadding="10" border="1" class="tabela"><form action="prawa.php?akcja=klient" method="POST" onsubmit="nazwaformy.submit();nazwaformy.reset();return false;"><input type="hidden" name="co" value="dodaj"><tr><td><div class="zwyklytekst">Nip: <input type="text" name="nip" size="15" value="'.$_POST['nip'].'"></div><br><div class="zwyklytekst">Nazwa:* <input type="text" name="nazwa" size="15"></div><br><div class="zwyklytekst">Telefon: <input type="text" name="telefon" size="15" value="'.$_POST['telefon'].'"></div><br><div class="zwyklytekst">E-mail: <input type="text" name="email" size="15" value="'.$_POST['email'].'"></div><br><div align="right"><input type="submit" value="Zatwierdź"></div></td></tr></form></table></td></tr></table></td></tr></table>'; print '<div class="zwyklytekst"> Pola oznaczone * są wymagane.</div>'; if ($_POST['co'] == 'dodaj') { if ($_POST['nazwa']) { $query = "INSERT INTO klienci (nip, nazwa_klienta, telefon_klienta, email) VALUES ('".$_POST['nip']."', '".$_POST['nazwa']."', '".$_POST['telefon']."', '".$_POST['email']."')"; $wynik = mysql_query ($query); } else { print '<script language="JavaScript"><!-- alert("Nie uzupełniono wszystkich pól oznaczonych *. Pola oznaczone * są wymagane.") //--></script>'; } Chcę żeby w razie nie uzupełnienia pola "Nazwa" JavaScript zwróciła komunikat o tym braku i pozostałe pola zachowały swoją wartość. Za to po uzupełnieniu pola "Nazwa" wszystkie wartości powinny być dodane do bazy, a cały formularz wyczyścił się. |
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze dodaj do <form> atrybut "name" żeby się można było łatwiej odwoływać do niego (no chyba że chcesz się odwoływać po indexach formularzy ale łatwiej jest wtedy się zgubić). Po drugie na zdarzenie onsubmit dodaj sprawdzanie czy dane pole jest wypełnione, czyli coś takiego (z głowy więc nie gwarantuje że działa):
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 02:30 |